UPDATE: Parlamentul de la Chişinău a votat schimbarea sistemului electoral. Societatea civilă, PAS şi DA protestează

În pofida lipsei unui consens naţional, dar şi a criticilor lansate de partenerii externi, deputaţii de la Chişinău au inclus subit pe agenda Legislativului proiectele privind schimbarea sistemului electoral al R. Moldova. Parlamentul este pichetat de protestatari.
Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral 05.05.2017
Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral 05.05.2017 (The Epoch Times Romania)

UPDATE: Ora 17:37 Iniţiativa de modificare a sistemului electoral prin introducerea sistemului mixt de vot propusă de către socialişti a fost votată, în prima lectură de către Parlamentul de la Chişinău. Proiectul a fost susţinut de 74 de deputaţi.

Analistul Victor Ciobanu scrie pe pagina sa de socializare "52 - uninominal, 74 - mixt. Previzibili, trişorii... Cine încă nu a înţeles finalul, priveşte în contunuare serialul GREBLA MOLDOVENEASCĂ... Poţi schimba papucii de fotbal roşii - verzi - albaştri de câte ori vrei, dar nu înseamnă că vei juca mai bine. Peste 2 ani vom reveni... Să vedem ce iese din circ şi zoo împreunate...”

În context, eurodeputatul Siegfried Mureşan menţionează că în Moldova, politicienii încearcă să adopte votul uninominal fără să-l fi pus dinainte pe agenda şedinţei Parlamentului. După metoda ministrului Iordache cu OUG 13.”Mesajul meu pentru românii basarabeni este următorul: dacă politicienii încearcă să conducă ţara netransparent, trebuie să iesiţi în stradă. Exact aşa cum au ieşit românii în februarie. 500.000!”.

* * * * * * * * *

UPDATE: Proiectul PD privind modificarea sistemului electoral şi introducerea votului uninominal a fost votat în prima lectură de către Parlamentul RM cu 52 voturi pentru. Printre deputaţii care au votat s-au numărat şi cei din Grupul Popular European al lui Iurie Leancă, care anterior declarase că nu vor susţine initiativa democraţilor.

Proiectul socialiştilor privind sistemul electoral mixt urmează să fie pus la vot, în plenul Parlamentului, la ora 17:30.

Protestatarii nu sunt lăsaţi să se apropie de clădirea Parlamentului fiind înconjuraţi de către poliţişti. Ei continuă să scandeze: “Jos regimul criminal!”, „Nu minţiţi poporul cu televizorul!”, “Jos dictatura!”, “Jos schimbarea regulilor jocului în timpul jocului!” etc.

Analistul român Sorin Ioniţă scrie pe pagina sa de Facebook că la Chişinău în momentul ăsta au iesit oamenii în piaţă, ca la noi acum 2 zile, ca să oprească porcăria de lege electorală. “Se vede că la ei nu dă Soros perdiem pentru câini, nu văd niciunul. Dar pe bune, acolo situaţia e mai dură, riscul mai mare, poliţia mai fără mănuşi.”

* * * * * * *

Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) anunţă că Partidul Democrat din Moldova (PDM) forţează votarea în prima lectură a modificărilor sistemului electoral, prin aceasta arătând că îi este absolut indiferent de părerea partenerilor străini, care au sunat alarma cu privire la pericolul instaurării unei dictaturi, a ignorat Comisia de la Veneţia, fără a aştepta raportul sau vizita de documentare a membrilor acesteia, a sfidat apelurile repetate ale instituţiilor europene, ale partidelor de opoziţie şi ale societăţii civile, liderul PAS concluzionând că “cele mai sumbre aşteptări s-au adeverit. PD-ul vrea să ne pună în faţa faptului împlinit.”

“Facem apel către societatea civilă, către forţele sănătoase ale societăţii să ne opunem şi să contracarăm acest act de batjocură. Doar împreună putem să oprim instaurarea dictaturii în Republica Moldova!”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de socializare.

În contextul introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Parlamentului R. Moldova a proiectelor de lege privind votul uninominal, cât şi cel mixt, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut apel la societate să se pregătească de eventuale proteste. „Pentru a salva ţara şi regiunea de dezmăţul regimului hibrid bazat pe corupţie şi geopolitică, e nevoie ca eforturile noastre politice interne şi externe să fie susţinute de societate, prin protest.”

Deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp în cadrul unui briefing de presă susţinut în timpul şedinţei Parlamentului a declarat că din nou au fost introduse, pe ascuns, pe ordinea de zi proiectul ce prevede modificarea sistemului electoral din R. Moldova, fără ca acesta să fie dezbătut în comisii. “În asemenea condiţii nu poate fi pus pe ordinea de zi fiindcă s-a încălcat procedura. Putem spune, mai în glumă că balena uninominală a intrat şi în Parlamentul de la Chişinău, care vine să ucidă democraţia din Moldova.”

Analiştii politici presupun că cele două proiecte vor fi comasate, iar în final Moldova se va alege cu un sistem electoral mixt, aceasta fiind şi prima iniţiativă, enunţată doar verbal în cadrul unui interviu pentru tribuna.md, de către Vlad Plahotniuc.

Odată cu depunerea în Parlament a proiectului de lege privind modificarea Codului Electoral al RM, atât partidele de opoziţie, cât şi societatea civilă din Moldova s-au declarat împotrivă. Şi unii deputaţi europeni au declarat că modificarea sistemului electoral nu este o prioritate pentru Republica Moldova, iar puterea de la Chişinău ar trebui să se axeze pe problemele reale ale cetăţenilor. La 4 mai şi liderii partidelor europene PPE şi ALDE au atenţionat, potrivit unei declaraţii comune, că vor solicita stoparea finanţărilor din partea UE, dacă PDM va modifica sistemul electoral din Moldova fără susţinerea opoziţiei şi a societăţii civile, uninominalul fiind doar o încercare disperată de menţinere a democraţilor la putere.

Menţionăm că internauţii deja s-au mobilizat pe reţelele de socializare, o parte dintre ei pichetând Parlamentul de la Chişinău începând cu ora 15.00.