Ungaria îl convoacă pe ambasadorul rus pentru remarci privind revolta anticomunistă

Şeful diplomaţiei ruse la Budapesta a fost convocat ca urmare a unor remarci negative făcute în mass media rusă despre revolta antisovietică ungară din 1956. Ungaria a marcat cea de-a 60-a aniversare a revoltei de scurtă durată şi înăbuşită în sânge.
Blindat sovietic arde pe străzile Budapestei în noiembrie 1956. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
26.10.2016

Ungaria a declarat marţi că anumite comentarii făcute la televiziunea de stat rusă despre revolta ungară din 1956 împotriva conducerii sovietice au fost “degradante”şi l-au convocat pe ambasadorul Moscovei la Ministerul de Externe.

Televiziunea publică rusă aparent a descris rebeliunea armată ungară ca o “răzmeriţă”, în timpul căreia “mii de foşti nazişti au fost eliberaţi din închisoare”.

Canalul rus a mai insinuat că SUA şi ţările vest-europene au orchestrat revolta, descriind-o ca prima dintre “revoluţiile colorate”, precum “Revoluţia Portocalie” din Ucraina din 2005.

Cuvinte dure pentru Moscova

“În cadrul unei întâlniri, ministerul va clarifica faptul că nu vom accepta orice reprezentare nefavorabilă a revoluţiei din 1956 şi a eroilor săi”, conform unei declaraţii publicate de agenţia ungară de ştiri de stat MTI.

Deşi cuvântul rusesc pentru răzmeriţe, “pogrom”, nu poartă nicio încărcătură antisemită, termenul are conotaţii negative în Ungaria, unde sute de mii de evrei au fost deportaţi şi ucişi de nazişti.

Partidul de opoziţie “Politica Poate Fi Diferită” a cerut Ministerului ungar de Externe să facă o plângere către ambasada rusă din Budapesta.

Ungaria a comemorat duminică cea de-a 60-a aniversare a revoltei cu o ceremonie de stat de mari proporţii.

Poporul ungar s-a ridicat împotriva conducerii staliniste în 23 octombrie 1956 dar revolta a fost înăbuşită rapid de Moscova. După evenimente, Ungaria a rămas în sfera de control a sovieticilor până în 1990.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor