Ungaria acuză un europarlamentar din partea Jobbik de spionaj pentru Rusia

Bela Kovacs
Bela Kovacs (Captură Imagine)

Un europarlamentar din partidul ungar naţionalist din opoziţie, Jobbik, a fost acuzat de spionaj asupra instituţiilor europene în favoarea Rusiei, au declarat procurorii maghiari miercuri, conform unui articol Reuters.

Acuzaţiile împotriva lui Bela Kovacs, care includ utilizarea de documente private falsificate, au izvorât dintr-o investigaţie care datează din aprilie 2014, când autorităţile ungare au raportat pentru prima dată presupusul act de spionaj în favoarea "unui stat străin" şi au cerut ca imunitatea acestuia să fie ridicată.

Statul străin în cauză era Rusia, a declarat o purtătoare de cuvânt a biroului Procuraturii.

Kovacs a răspuns acuzaţiilor afirmând că acest caz împotriva sa are la bază o “fantezie”, adăugând că aşteaptă procedurile de tribunal unde se aşteaptă să fie exonerat.

Acuzaţiile împotriva lui Kovacs au fost formulate după o anchetă desfăşurată de procurorii ungari asupra practicilor de raportare financiară ale partidului Jobbik, cel mai puternic partid din opoziţia ungară.

Problema colaborării cu Rusia este în special sensibilă în Ungaria din cauza faptului că premierul Viktor Orban a fost deseori acuzat că are legături neconfortabil de apropiate cu Moscova.

Orban a încheiat un acord cu Rusia pentru construirea unei centrale nucleare, precum şi alte acorduri majore pentru afaceri, a criticat embargoul UE asupra Rusiei şi se întâlneşte anual cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, care este favorit la câştigarea celui de-al treilea mandat succesiv la putere, a refuzat să comenteze remarcile lui Kovacs.

Timp de peste zece ani, în anii '80 şi anii '90, Kovacs a locuit în Moscova, un fapt pe care nu l-a negat niciodată. El s-a întors în Budapesta în 2003 şi doi ani mai târziu s-a alăturat partidului Jobbik.

Întrebat acum cu privire la acest amănunt, Kovacs a declarat că poveştile care îl descriu ca spion “sunt ciudate şi pentru mine. Toate dosarele verzi şi roşii... fantezia nu are limite”.

Conform lui Kovacs, cazul său, pe care serviciile secrete ungare l-au deschis pentru prima dată în sezonul electoral din 2014, este probabil o unealtă politică în mâinile partidului Fidesz şi folosită pentru a devia efectele negative ale asocierii cu Rusia de la Fidesz spre Jobbik.

Parlamentul European a ridicat imunitatea lui Kovacs în cazul de spionaj după un proces de durată în octombrie 2015.

După un raport al Biroului European Anti-Fraudă (OLAF), procurorii ungari au lansat de asemenea o investigaţie în 2015 împotriva lui Kovacs din cauza angajării fictive de interni.

Kovacs şi asociaţii săi sunt suspectaţi de fraudarea de fonduri ale Parlamentului European în valoare totală de 21.076 de euro, au declarat procurorii ungari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe