Unelte de spionaj ajunse în mâini criminale: Putin critică NSA pentru prăpădul făcut de WannaCry

Atacul cibernetic recent, care bântuie spitale, universităţi şi companii de pe şase continente, subliniază haosul care stă să înghită domeniul cibernetic, unde programe dezvoltate de agenţiile de spionaj ale unor state ajung deseori scurse în public.
(Pyxabai)

În urma atacului cibernetic cu virusul "Wanna Cry" care a început de vineri seară şi care s-a răspândit la zeci de mi de computere peste weekend, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat NSA celebra agenţie de spionaj a SUA, pentru neglijenţa cu care a tratat problema.

Putin a subliniat că NSA a creat unelte care "pot face rău chiar şi autorilor şi creatorilor săi". "Ştim prea bine că atunci când spiritele, în special cele create de serviciile secrete, sunt lăsate afară din lampă, ele pot face rău inclusiv autorilor şi creatorilor lor" a declarat preşedintele rus făcând aluzie la povestea Lămpii lui Aladin.

Virusul WannaCry, care a atacat nediscriminat spitale din Marea Britanie, universităţi din China şi companii europene, este o variantă a unui virus de tip ransomeware (virus informatic prin care atacatorii criptează fişiere de pe memoria computerului, apoi cer bani pentru a le decripta).

Virusul ransomeware a fost transformat într-un vierme informatic (capabil să se multiplice singur), cu ajutorul unei componente dezvoltate de NSA pentru spionajul electronic. Modulul NSA a fost scurs către publicul larg de un grup numit Shadow Brokers.

Cu câteva luni în urmă organizaţia Wikileaks a publicat documente (seria Vault 7) care atestau folosirea de către CIA a uneltelor informatice pentru spionaj cibernetic pe scară largă.

Dezvăluirile, deşi nu au surprins comunitatea de experţi în securitate informatică, au atras un val de critici din partea industriei informatice americane, care au acuzat agenţiile de spionaj de subminarea încrederii în produsele americane.

Deşi la momentul respectiv problema a fost muşamalizată de mass media mainstream, ameninţarea era reală, persistentă, şi, după cum au avertizat specialişti din domeniul informativ precum John mcafee, afectau în special industria americană.

Atacul de vineri a readus chestiunea în prim plan. Microsoft, a cărei credibilitate este afectată puternic de recentul atac, a afirmat clar că virusul provine direct din laboratoarele agenţiilor americane de spionaj.

Epoch Times a atras atenţia în repetat că programe dezvoltate în cadrul agenţiilor de spionaj ale unor state ajung în timp pe piaţa neagră, fiind achiziţionate de grupuri criminale.

Un caz celebru este cel al furtului sumei de 100 de milioane USD dintr-un cont de la Federal Reserve din New York aparţinând Bank of Bangladesh, petrecut cu câteva luni în urmă.

Analişti din domeniul securităţii informatice au dezvăluit în exclusivitate pentru Epoch Times că grupuri de hackeri asociate cu regimul comunist chinez au penetrat sisteme financiare importante, şi oferă acum accesul la servere bancare către grupuri criminale organizate, contra cost.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe