Una caldă, multe reci. Noul an vine cu schimbări majore în plan fiscal şi nu numai

Salariul minim creşte, în schimb contribuţiile sociale trec la angajat, care riscă să rămână astfel cu venituri nete mai mici. Indemnizaţiile pentru creşterea copiilor cresc cu 17 lei, dar scade contribuţia la pilonul 2 de pensii iar taxele locale se majorează. Aşa arată anul ce vine.
. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.01.2018

Anul 2018 marchează intrarea în vigoare a Revoluţiei Fiscale, ceea ce va aduce o serie de schimbări majore pentru angajaţii şi angajatorii din România, multe dintre ele criticate acerb atât de către mediul de afaceri, cât şi de opoziţie, sindicate, analişti financiari, instituţii financiare internaţionale şi, nu în ultimul rând, de cetăţeni

Astfel, în timp ce salariul minim brut pe economie creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, pe de altă parte contribuţiile sociale vor trece de la angajator la angajat, ceea ce s-ar putea traduce prin salarii nete mai mici pentru români, dacă angajatorii nu se vor oferi să le crească salariile brute.

Tot de la începutul acestui an, impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, lucru aparent benefic. Atenţie, mulţi edili locali au avertizat însă că astfel veniturile la bugetele locale vor scădea, ceea ce va pune în pericol proiectele de investiţii locale. Cum Opoziţia a arătat că prin aceasta măsură PSD mai realizează ceva, şi anume îi face pe primari să ajungă la "pixul" guvernanţilor pentru a primi bani, s-a găsit "o soluţie" pentru "rezolvarea problemei", respectiv în unele judeţe cetăţenii vor plăti taxe şi impozite până la 20% în cazul terenurilor, clădirilor sau locurilor de veci din cimitire.

O altă măsură care a stârnit valuri de nemulţumire şi care va intra în vigoare din ianuarie este reducerea contribuţiei pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75%, ceea ce potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital.

Tot din categoria una caldă, două reci, din 2018 va începe acordarea tichetelor de vacanţă pentru bugetari. Potrivit ministrului Turismului, valoarea indemnizaţiei sau primei de vacanţă este de 1.450 de lei şi se acordă sub forma voucherelor de vacanţă. Însă, în timp ce bugetarii primesc tichete pentru a se relaxa, angajatorilor le cade pe cap taxa de solidaritate. Denumită pompos „Contribuţia asiguratorie pentru muncă”, aceasta va fi în cotă de 2,25% aplicată la veniturile din salarii şi asimilate salariilor.

De asemenea, firmele în insolvenţă şi cele cu întârzieri la plata TVA vor fi obligate să aplice sistemul “Split TVA”, iar pragul pentru veniturile microintreprinderilor s-a dublat la 1 milion de euro.

Dacă putem numi cald aşa ceva, din ianuarie a.c. indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului va fi majorată cu 17 lei. Pe de altă parte, sătui să fie victimele birocraţiei şi indiferenţei Guvernului, în urma eşecului negocierilor cu Ministerul Sănătăţii, medicii de familie nu vor mai presta servicii gratuite, românii fiind nevoiţi să-şi plătească medicamentele şi controalele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor