Un atelier de arta, vechi de 100.000 de ani, a fost gasit in Africa

Un amestec de culoare ocru descoperit in Pestera Blombos in Cape Town, South Africa.
Un amestec de culoare ocru descoperit in Pestera Blombos in Cape Town, South Africa. (Chris Henshilwood / University of the Witwatersrand)

Un atelier preistoric de procesare a ocrului cu doua seturi de unelte originale a fost descoperit la pestera Blombos, in partea de sud a orasului Cape Coast din Africa.

Acesta este cel mai vechi studiou de arta cunoscut si probabil era folosit pentru producerea ocrului lichid pentru picturi, decoratii si protectie pentru piele.

Trusele de unelte erau facute din carapace de molusca, cu o legatoare stramta deasupra, facuta din cuartit. Materialul din care erau confectionate include un amestec bogat de ocru, precum si carbune, pietre de slefuit si un ciocan de piatra. Legatoarea prezinta urme de uzura, pete de ocru rosu, si este incrustata cu fragmente de os.

Atelierul antic a fost descoperit prin sapaturi in 2008 de o echipa internationala, ghidata de Christopher Henshilwood, un profesor cercetator de la Universitatea din Witwatersrand in Johanesburg si de directorul proiectului care se ocupa de pestera Blombos.

"Poate ca ocrul a fost aplicat cu intentii simbolice, ca decoratie pentru corp si imbracaminte din perioada de mijloc a epocii de piatra", a declarat Henshilwood intr-un comunicat de presa.

Atelierul a fost folosit pentru slefuire, razuire si pastrarea prafului de ocru rosu, activitati care se crede ca erau foarte comune in Africa acum 100.000 de ani.

"Noi credem ca procesul de fabricare implica frecarea bucatilor de ocru pe placi de cuartita pentru a produce un praf fin si rosu", explica Henshilwood.

"Bucatile de ocru erau zdrobite cu cuart, cuartit si ciocane de piatra si combinate cu oase de animale incalzite si zdrobite, carbune, bucati de piatra si un lichid care era apoi introdus in carapacile de molusca si apoi erau agitate usor."

"Un os era probabil folosit pentru a agita amestecul si pentru a scoate o parte din amestec afara din carapace."

Osul identificat ca fiind un omoplat de foca, a fost probabil folosit pentru a extrage grasimea si maduva pentru a fi amestecat apoi cu pigmentul, functionand astfel ca un liant.

Henshilwood a declarat ca descoperirile dovedesc "cunostintele despre chimie si abilitatea lor de a face planuri pe termen lung" a oamenilor care locuiau acolo acum 100.000 de ani.

Setul de unelte va fi afisat la expozitia din muzeul Iziko din Cape Town.