Angajat rus la Vnesheconombank, condamnat la închisoare în SUA pentru spionaj

Un angajat rus la o bancă din New York City a fost condamnat la peste doi ani de închisoare pentru implicare într-un cerc de spionaj. Împreună cu alte două persoane, el a urmărit să recruteze americani şi să obţină informaţii pentru a le trimite la Moscova.
Desen realizat într-o sală de tribunal îl prezintă pe Evgheni Buriakov (centru) şi pe avocaţii săi Daniel Levin (st) şi Scott Hershman în timpul unei audieri in 11 martie 2016, în New York.
Desen realizat într-o sală de tribunal îl prezintă pe Evgheni Buriakov (centru) şi pe avocaţii săi Daniel Levin (st) şi Scott Hershman în timpul unei audieri in 11 martie 2016, în New York. (Captură Foto)

Evgheni Buriakov, în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat miercuri la 2 ani şi jumătate de închisoare după ce a pledat vinovat în luna martie pentru conspiraţie în numele guvernului rus. Sentinţa a luat în calcul cele 16 luni pe care bancherul le-a petrecut deja în închisoare.

În mod oficial angajat la filiala din New York a băncii ruseşti de stat Vnesheconombank, Buriakov a lucrat ca spion pentru Moscova începând din 2012.

Doi alţi cetăţeni ruşi au fost de asemenea implicaţi în cercul de spionaj: Igor Sporişev, reprezentant comercial, şi Victor Podobni, ataşat la ONU.

Reţea de spionaj

Cei trei ruşi au lucrat împreună pentru SVR - serviciul de informaţii al statului rus - colectând informaţii privind sancţiunile economice aplicate împotriva Moscovei din cauza implicării sale în conflictul ucrainean.

FBI a monitorizat reţeaua o perioadă de câteva luni, până când Buriakov a fost arestat în ianuarie 2015. Ceilalţi doi ruşi nu au fost arestaţi întrucât beneficiază de imunitate diplomatică.

Buriakov, care are soţie şi doi copii, îşi va petrece restul sentinţei în Fort Dix, o închisoare cu securitate medie în New Jersey.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe