Un pantof vechi de 5.500 de ani gasit intr-o pestera din Armenia

Excavatoarele au descoperit acest pantof vechi de 5.500 de ani intr-o pestera din Armenia. Este cel mai vechi pantof cunoscut vreodata si ofera un reper pentru cei ce studiaza Epoca de Cupru, epoca atat de putin inteleasa.

Credit: Gasparian/Institutul de Arheologie si Etnografie al Academiei nationale de Stiinta, Armenia
Excavatoarele au descoperit acest pantof vechi de 5.500 de ani intr-o pestera din Armenia. Este cel mai vechi pantof cunoscut vreodata si ofera un reper pentru cei ce studiaza Epoca de Cupru, epoca atat de putin inteleasa. Credit: Gasparian/Institutul de Arheologie si Etnografie al Academiei nationale de Stiinta, Armenia

Un pantof intr-o stare perfecta de conservare, datand de acum 5.500 de ani, a fost gasit intr-o pestera din sudul Armeniei.

Frigul constant si atmosfera uscata din pestera au facut posibila conservarea pantofului, dupa declaratiile arheologilor de la Universitatea Cork din Irlanda, care faceau parte din echipa internationala care a facut excavatiile.

"Este ralizat dintr-o bucata de piele taiata in bucati de marimi perfecte si cusute de catre un profesionist", spune Dr. arheolog Ron Pinhasi.

Pantoful continea de asemenea si iarba care, dupa afirmatiile arheologului, ar fi avut scopul de a tine cald piciorului sau de a pastra forma papucului intacta.

Mostre din pantof au fost testate in doua laboratoare din Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii, si din California, amandoua aratand aceleasi rezultate.

Formele anterioare de incaltaminte, care se numara printre cele mai vechi descoperiri din lume, sunt sandalele confectionate din material vegetal gasite in pestera din Missouri din Statele Unite, si sandalele recent descoperite in Pestera Razboinicului din desertul iudaic, Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură