Un oficial leton cu vechime în Parlamentul European ar fi de fapt agent rus [Investigaţie]

Tatjana Zdanoka - europarlamentar cu vechime din partea Letoniei, ar fi de fapt agent rus care lucrează cu serviciile de informaţii ale Kremlinului (Screenshot - theins.press)
D.B.
29.01.2024

O membră cu vechime în Parlamentul European din partea Letoniei, Tatiana Zdanoka, ar fi de fapt agent rus care lucrează cu serviciile de informaţii ale Kremlinului, potrivit unei investigaţii realizate în cadrul unei colborări publicate pe 29 ianuarie de către publicaţia media rusă independentă The Insider.

Zdanoka, care a reprezentat Letonia în Parlamentul European în perioada 2004-2018 şi din nou din 2019 până în prezent, este acuzată că ar fi fost un agent rus cel puţin din 2015. Sursa citată, împreună cu organul de presă estonian Delfi, centrul leton de jurnalism de investigaţie Re:Baltica şi ziarul suedez Expressen, a citat e-mailuri scurse între Zdanoka şi presupuşii săi îndrumători ruşi şi alte surse pentru a-şi susţine afirmaţiile.

În ţările baltice au existat mai multe cazuri de suspiciuni de spionaj rusesc şi de potenţiale infiltrări ale serviciilor de informaţii, inclusiv un caz de notorietate la începutul lunii ianuarie, în care un profesor de origine rusă de la Universitatea Tartu din Estonia a fost arestat sub acuzaţia de spionaj.

Citând interviuri şi comunicări pe care le-a obţinut, The Insider susţine că Zdanoka a fost motivată în primul rând de ideologie şi nu de câştiguri materiale.

"În ciuda faptului că deţine un paşaport leton, Zdanoka şi-a construit totuşi o carieră opunându-se existenţei statului leton ca ţară suverană. Într-adevăr, Zdanoka a susţinut în mod deschis vecinul estic al Letoniei, Rusia, împreună cu eforturile bine documentate şi continue ale fostului stăpân colonial de a interveni în ţările baltice", a declarat publicaţia amintită.

Activitatea publică a Tatianei Zdanoka, atât în ceea ce priveşte activitatea sa oficială ca deputat, cât şi declaraţiile din viaţa sa privată, prezintă un model de lungă durată de susţinere a Rusiei şi de promovare a propagandei ruseşti.

În timp ce era membru în exerciţiu al Parlamentului European, Zdanoka a participat, în calitate de observator internaţional, la un referendum fictiv privind anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, considerat pe scară largă ca fiind ilegitim. De asemenea, ea a făcut parte dintr-un mic grup de parlamentari care au votat împotriva condamnării de către Parlamentul European a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în martie 2022.

Activitatea Tatianei Zdanoka de promovare a Rusiei s-a extins dincolo de retorică şi de ceea ce se ştia anterior în mod public.

Citând e-mailuri scurse şi comentarii de la surse de informaţii din ţările baltice şi din alte ţări occidentale, sursa citată a susţinut că Zdanoka s-a întâlnit în mod regulat cu membri cunoscuţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care sunt caracterizaţi ca fiind "ofiţerii ei de caz".

Nu este clar care ar fi putut fi exact activităţile clandestine ale Tatianei Zdanoka pentru a sprijini Rusia, dar sursele au declarat că nu este de mirare faptul că ea ar fi fost spion rus, având în vedere poziţiile sale publice.

"Faptul că FSB nu şi-a ascuns interacţiunea cu ea, că a fost deschisă pentru a fi expusă, aşa cum aţi făcut-o acum - cred că nu le-a păsat, deoarece oamenii pe care încearcă să îi influenţeze sunt oricum favorabili Rusiei", a declarat un fost ofiţer al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA.

Zdanoka a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la acest articol, spunând că nu-şi poate aminti în mod specific persoanele în cauză, inclusiv presupuşii săi îndrumători ruşi.

"Nu pot considera acest text ca fiind întrebări adresate mie, deoarece se bazează pe informaţii pe care se presupune că le aveţi, pe care, prin definiţie, nu ar trebui să le aveţi", a scris ea pentru The Insider.

Din cauza modificărilor adoptate de parlamentul leton în 2022, care interzic "persoanelor şi organizaţiilor politice orientate spre pro-Kremlin" să candideze la alegeri, despre care s-a crezut în general că o vizează în mod special pe Zdanoka, aceasta nu poate candida la realegeri.

The Insider şi-a trimis investigaţia către serviciile de informaţii din Letonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor