Un grup de deputaţi germani interesaţi de furtul miliardului din Republica Moldova

(Captură Foto)

Un grup de deputaţi germani a cerut guvernului federal de la Berlin să dea explicaţii privind o eventuală implicare a băncilor nemţeşti în furtul miliardului de dolari din Republica Moldova.

Solicitarea, parvenită din partea fracţiunii de stânga a Bundestagului german, a fost numită „frauda financiară şi deţinuţii politic din Republica Moldova”, fiind publicată şi pe site-ul instituţiei la data de 7 februarie, relatează Jurnal TV.

Mai mult decât atât, deputaţii germani au ţinut să amintească despre situaţia de acum trei ani când abia s-a aflat despre frauda din cele trei bănci moldoveneşti, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, de pe conturile cărora a dispărut un miliard de dolari, specificând că aceasta a fost urmată de proteste în masă la Chişinău.

Astfel, deputaţii germani au solicitat demararea unei anchete minuţioase, returnarea fondurilor furate şi aducerea în faţa justiţiei a celor care se fac vinovaţi. Mai mult decât atât, semnatarii au punctat faptul că procesele de judecată cu privire la furtul miliardului trebuie să se desfăşoare în mod public, cu participarea presei şi a observatorilor internaţionali.

În contextul publicării de curând a raportului Kroll-2, deputaţii germani au ţinut să specifice că prin băncile germane au trecut cel puţin 11,1 milioane euro, fiind ulterior scoase.

În opinia expertului economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, deputaţii din Bundestag consideră că ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova este o chestiune atât de sensibilă, încât Guvernul Germaniei trebuie să aibă o poziţie şi nişte constatări, iar deputaţii vor să le afle.

Mai mult decât atât, Ioniţă a subliniat că pentru deputaţii germani nu este vorba atât de frauda bancară din Moldova cât de securitatea Germaniei, luând în considerare trecerea celor 11,1 milioane euro prin băncile lor.

"Bănuiesc că după Germania vor urma şi alte state onorabile din Uniunea Europeană. Eu mereu am considerat că soluţia pentru jaful miliardului se află în afara ţării, sub presiunea externă”, a menţionat Veaceslav Ioniţă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Întrebată ce va însemna pentru guvernarea de la Chişinău această solicitare a deputaţilor germani şi demararea unei eventuale anchete în afara ţării, fosta deputată, Stela Jantoan, a afirmat că „nu va însemna nimic această solicitare, vor merge înainte pentru că altă ieşire ei (autorităţile n.r.) nu văd, dacă se opresc, pentru ei începe prăbuşirea”.