Un distrugător american navighează în apropierea unei insule disputate chineze

Beijingul trimite nave şi avioane de luptă pentru a intercepta un distrugător american în Marea Chinei de Sud.
Distrugătorul american USS Stethem.
Distrugătorul american USS Stethem. (Wikipedia.org)

Cu doar câteva zile înainte de întâlnirea preşedintelui american Trump cu omologul său chinez la Hamburg, în cadrul unui summit G20 care va avea loc în perioada 7-8 iulie, administraţia SUA a trimis un distrugător cu rachete ghidate în apropierea insulei Triton în Marea Chinei de Sud, potrivit Bloomberg. Mişcarea ar putea cauza nelinişti şi ar putea amplifica tensiunile dintre cele două state.

Potrivit unui oficial anonim citat de Bloomberg, Marina americană a trimis duminică distrugătorul USS Stethem în interiorul zonei de 22 km delimitată în jurul Insulei Triton, din Arhipelagul Paracel, aflat în contestata Mare a Chinei de Sud. Insula este revendicată de China, Taiwan şi Vietnam.

Este cea de-a doua astfel de operaţiune desfăşurată de SUA în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump. În 24 mai, distrugătorul cu rachete ghidate USS Dewey al Marinei SUA a pătruns în zona de 22 km a Recifului Mischief din Insulele Spratly, un alt arhipelag disputat situat în partea sudică a Mării Chinei de Sud. La acea vreme, Ministerul chinez al Apărării a trimis două fregate pentru a avertiza nava americană şi a precizat că se opune cu tărie comportamentului americanilor.

Operaţiunea de duminică a distrugătorului USS Stethem a avut loc la doar câteva zile după publicarea unor rapoarte care au sugerat că Beijingul ar fi finalizat activităţile de construire a unor noi depozite pentru rachete pe Recifele Mischief şi Fiery Cross.

Cea mai recentă operaţiune a Marinei SUA în Marea Chinei de Sud ar putea semnala faptul că Washingtonul este nemulţumit de eforturile pe care le depune Beijingul pentru a presa Coreea de Nord să îşi restricţioneze programele nucleare şi de rachete. Casa Albă a făcut câteva mişcări în ultimele săptămâni, inclusiv anunţarea unor sancţiuni economice împotriva companiilor chineze care au legături cu regimul comunist nord-coreean.

Şi, în timp ce în ultimele câteva săptămâni China a manifestat o cumpătare remarcabilă şi nu a răspuns sau retaliat la mişcările SUA, operaţiunea de duminică pare să fi pus capac acestei răbdări şi Beijingul a criticat “vizita” distrugătorului USS Stethem. De altfel, oficiosul Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, a anunţat că Beijingul a trimis nave militare şi avioane de luptă pentru a avertiza şi ţine la distanţă distrugătorul american, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang.

“Sub pretextul libertăţii de navigaţie, SUA a trimis din nou o navă militară în apele teritoriale ale Chinei, în largul Insulelor Xisha, fără aprobarea Chinei”, a susţinut Lu Kang într-o declaraţie, adăugând că Washingtonul “a încălcat legea chineză şi legea internaţională relevantă, a încălcat suveranitatea Chinei, a subminat pacea, securitatea şi ordinea în apele relevante şi a periclitat unităţile şi personalul prezent în insulele chineze – şi, astfel, acest lucru constituie o provocare politică şi militară serioasă”.

Amplificând şi mai mult problema, Ministerul chinez de Externe a acuzat, de asemenea, SUA că “provoacă în mod deliberat probleme” în apele contestate şi a avertizat Washingtonul să “pună capăt imediat acestui tip de operaţiuni provocatoare care încalcă suveranitatea Chinei”.

Amiralul Harry Harris, şeful Comandamentului Forţelor Americane în Pacific, a criticat recent activitatea Beijingului în regiune. “China îşi foloseşte puterea militară şi economică pentru a eroda ordinea internaţională bazată pe reglementări”, a precizat el într-un discurs susţinut miercuri în Brisbane în timpul unui exerciţiu militar comun americano-australian.

Insulele Paracel, din care face parte Triton, sunt revendicate de China, Taiwan şi Vietnam. China a construit deja piste, hangare pentru avioane, locaţii pentru radare şi adăposturi blindate pentru rachete sol-aer pe insulele create artificial în regiune, conform fotografiilor analizate de Center for Strategic and Internaţional Studies (CSIS), care are sediul în Washington.

La începutul lunii iunie, într-un alt episod în disputata Mare a Chinei de Sud, SUA şi China au desfăşurat exerciţii militare separate care au implicat forţele aeriene şi maritime. SUA a trimis de la Baza Aeriană Anderson din Guam două bombardiere supersonice B-1B Lancer pentru a participa într-o misiune de 10 ore împreună cu distrugătorul american USS Sterett. Cu o zi înainte, Armata de Eliberare a Poporului a desfăşurat propriul său exerciţiu maritim şi aerian în largul coastei Hong Kong-ului. Misiunea chineză de patrulare a inclus trei elicoptere şi două corvete de tipul 056, Qinzhou şi Huizhou, a precizat Ministerul chinez al Apărării.