Un bărbat fără adăpost devine student la Universitatea Cambridge

Geoff Edwards, un britanic în vârstă de 52 de ani care şi-a petrecut aproape toată viaţa de adult trăind pe străzi, va studia Literatura Engleză la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.
Geoff Edwards
Geoff Edwards (cambridge-news.co)

Geoff Edwards, un britanic în vârstă de 52 de ani, care şi-a petrecut o mare perioadă din viaţă fără a avea un acoperiş deasupra capului, tocmai a fost acceptat să studieze la Universitatea Cambridge. Bărbatul trăia din vânzarea de reviste Big Issue (oferită de persoane fără adăpost). "Încă nu m–am trezit din surpriză", a mărturisit el presei, după ce a devenit student într-unul dintre cele mai prestigioase centre academice din lume, pentru a obţine o diplomă în Literatura Engleză.

Apărută în publicaţia locală Cambridge News, povestea extraordinară a lui Edwards - de la şomaj, depresie şi viaţă pe străzi, la sălile de curs ale universităţii - a ajuns în toată mass-media din Marea Britanie. „Întotdeauna am visat să studiez la Cambridge, dar niciunul din familie sau din mediul meu nu a urmat o facultate, aşa că nici măcar nu am luat-o în considerare“, a relatat el pentru BBC. Originar din Liverpool, fiul unui poştaş şi al unei impiegate, Edwards povesteşte despre copilăria lui modestă, dar înconjurată de cărţi.

După ce a trecut prin mai multe locuri de muncă temporare, în special în mediul rural, dorinţa de a găsi un loc de muncă stabil l-a împins să se mute la Cambridge, dar nici aici nu a avut mai mult noroc. Nici muncă, nici un acoperiş deasupra capului. După ce a rătăcit mulţi ani pe străzi, refugiindu-se când era posibil în clădiri nelocuite, a devenit, după cum a mărturisit, "izolat şi agitat". Numai pasiunea pentru citit, cultivată cu ajutorul cărţilor pe care le lua de la biblioteci şi din magazinele ONG-urilor, i-a oferit o evadare în această perioadă grea din viaţa sa.

Salvarea lui a venit din partea revistei Big Issue, promovată de organizaţiile caritabile pentru a-i ajuta pe cei fără adăpost să obţină venituri, să se reîntoarcă în societate şi pe piaţa forţei de muncă. Geoff Edwards a devenit unul dintre vânzătorii acestei publicaţii săptămânale, care, de obicei, este oferită la uşa magazinelor şi supermarketurilor din oraşele engleze. Revista prezintă reportaje de actualitate, interviuri şi articole de opinie, la preţul de 2,50 lire exemplarul.

Ultima pagină a revistei Big Issue este dedicată întotdeauna unuia dintre vânzători, care sunt încurajaţi să-şi spună propria poveste şi cum au depăşit momentele dificile.

Edwards a depăşit toate aşteptările. Odată cu "recuperarea stimei de sine" a prins curaj să-şi reia studiile şi să frecventeze un curs special pentru adulţi la unul dintre colegiile din Cambridge, unde a obţinut calificări excelente la toate disciplinele. Cei ce îl susţineau au văzut în el un potenţial excelent şi l-au îndemnat să încerce să obţină un loc la universitate.

Şi Geoff Edwards a reuşit. Acum este student la una dintre universităţile cele mai selecte şi mai exigente din mediul academic. El a mărturisit: "Acesta este primul lucru din viaţa mea de care sunt mândru".

Mai multe informaţii aici.