Un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian al Estoniei

Avion rusesc Tupolev Tu-154M
Avion rusesc Tupolev Tu-154M (Wikipedia.org)

Armata susţine că un avion rusesc a pătruns în spaţiul aerian al Estoniei pentru a doua oară în acest an şi după incidente similare înregistrate în 2016 şi 2017.

Oficiali estonieni au afirmat joi că incidentul a avut loc în apropierea insulei Vaindloo în Golful Finlandei şi a implicat un avion Tupolev Tu-154M care aparţinea Ministerului rus de Interne, potrivit RFE/RL.

De asemenea, oficialii au adăugat că avionul a petrecut aproximativ un minut în spaţiul aerian estonian în zona amiezii zilei de miercuri. Ei au mai precizat că avionul nu a prezentat un plan de zbor şi nu a avut niciun contact radio cu sistemul de navigaţie aerian al Estoniei, care este membră a NATO.

Ministerul de Externe a declarat că l-a convocat pe ambasadorul rus după acest incident.

În 12 martie, Estonia a anunţat că un avion militar de transport rusesc Il-76 a pătruns în spaţiul său aerian în apropierea insulei Vaindloo.

Insula respectivă este situată în apropierea unui coridor în care zboară avioane militare şi de transport ale Rusiei pentru a ajunge din regiunea Sankt Petersburg spre enclava rusă Kaliningrad din Marea Baltică.