Un avion norvegian doboară recordul celui mai rapid zbor transatlantic subsonic

Compania low-cost Norwegian a parcurs conexiunea New York - Londra, cu un zbor comercial, în doar 5 ore şi 13 minute.
Boeing 787-9 Dreamliner operatat de compania Norwegian
Boeing 787-9 Dreamliner operatat de compania Norwegian (Norwegian)

Transportatorul low-cost Norwegian, care efectuează zboruri atât în Europa cât şi între Europa şi America, a anunţat cu mândrie că a doborât recordul de cel mai rapid zbor transatlantic: a conectat New York cu Londra în doar 5 ore şi 13 minute, cu un avion Boeing 787-9 al flotei sale. Desigur, bate recordul în categoria zborurilor subsonice, adică, atunci când dispozitivul nu depăşeşte viteza sunetului. În categoria de aeronave supersonice (aeronave capabile să depăşească bariera sunetului) brandul dispărutei aeronave Concorde este încă imbatabil. Acel avion franco-britanic, care a încetat să opereze în 2003, putea conecta Parisul şi New York-ul în mai puţin de trei ore şi jumătate.

Mai exact, zborul DY 7014 al companiei Norwegian decolat de pe aeroportul New York JFK şi aterizat la Londra Gatwick lunea trecută, pe 15 ianuarie, a fost finalizat în 5 ore şi 13 minute, şi, potrivit Norwegian, este cel mai rapid zbor transatlantic înregistrat vreodată într-o aeronavă comercială subsonică. „Zborul, care transporta 284 de pasageri, a plecat din New York la ora 11.44 şi a sosit la Londra la ora 21.57 (ora locală, în ambele cazuri). Sosirea a avut loc cu 53 de minute înainte de ora programată”, a precizat compania într-o declaraţie.

(Norwegian)

Compania aeriană explică faptul că a fost avantajată de vânturile puternice de deasupra Atlanticului de Nord, care au atins un maxim de 176 de noduri (326 kilometri pe oră) care băteau din spate şi au propulsat nava la o viteză maximă de 1.249 kilometri pe oră.

Compania Norwegian oferă multe detalii: zborul a fost operat cu un Boeing 787-9 Dreamliner înregistrat G-CKHL, care omagiază un pionier al aviaţiei, Amy Johnson. Comandantul de zbor, căpitanul Harold van Dam a spus într-o declaraţie: „este o plăcere să zbori cu un Boeing 787 Dreamliner şi este un sentiment extraordinar să ştim că am stabilit un nou record cu acest tip de aeronavă. Am stat într-adevăr în aer puţin mai mult de cinci ore şi, dacă nu ar fi fost prezise turbulenţe la altitudini mai mici, am fi putut zbura chiar şi mai repede”.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură