Un “al doilea Snowden” arestat pentru furtul unor secrete NSA

Un contractor al NSA a fost arestat şi acuzat că ar fi extras în mod ilegal informaţii secrete. Arestarea lui corespunde cu cea mai mare scurgere de informaţii, de la Edward Snowden încoace, privind instrumentele de hacking folosite de SUA.
(Captură Foto)

FBI a recunoscut miercuri că a arestat un contractor al NSA, acuzat că a furat documente secrete, şi investighează posibilele legături cu o recentă scurgere de informaţii cu privire la instrumentele de hacking folosite pentru a pătrunde în calculatoarele adversarilor.

Locuinţa din Maryland a lui Harold Thomas Martin III, în vârstă de 51 de ani, a fost percheziţionată de FBI luna trecută după ce acesta ar fi recunoscut că a confiscat unele secrete guvernamentale, au precizat autorităţile.

“La început Martin a negat, dar ulterior, când a fost confruntat cu dovezile, a recunoscut că a luat documente şi fişiere digitale de la locul de muncă şi le-a dus în locuinţa sa, deşi ştia că sunt secrete”, a declarat Departamentul american al Justiţiei. “Martin a declarat că a ştiut că a făcut ceva greşit şi că nu ar fi trebuit să facă acest lucru deoarece nu avea autorizaţie”.

Declaraţiile oficiale nu detaliază informaţiile secrete pe care FBI susţine că le-a descoperit la Martin, dar arestarea sa corespunde cu o scurgere de informaţii, realizată de grupul Shadow Brokers, privind o serie de instrumente şi programe folosite de NSA pentru a submina firewall-urile şi sistemele de protecţie electronică ale reţelelor de calculatoare.

Plângerea nu face referire la acel grup sau la o presupusă legătură între acesta şi Martin. În acelaşi timp, avocatul apărării contractorului NSA a declarat că Martin nu a intenţionat niciodată să îşi trădeze ţara.

Consilierul general al NSA, Glenn Gerstell, a declarat pentru Reuters că agenţia încă evaluează pagubele produse de furtul de date, dar a adăugat: “Nu cred că este o situaţie de tipul celei referitoare la Snowden”. Acesta din urmă, care a primit azil în Rusia, a declarat că a expus în mod deliberat amploarea programelor de supraveghere folosite de administraţia SUA pentru a forţa anumite schimbări. Noile scurgeri de informaţii şi arestarea lui Martin reprezintă o nouă situaţie incomodă pentru comunitatea de informaţii din SUA.

Mai mult, oficiali americani, discutând sub anonimat, au declarat presei că Martin a lucrat pentru Booz Allen Hamilton, firmă de consultanţă care l-a angajat şi pe Snowden, suspectat că ar fi spion chinez.

Arestarea lui Martin ar putea fi un obstacol pentru eforturile administraţiei Obama de a-şi reveni de pe urma dezvăluirilor devastatoare ale lui Snowden în 2013 cu privire la activităţile SUA de spionaj şi de supraveghere a cetăţenilor americani şi străini.

Martin – care a fost arestat în 27 august – ar putea primi până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnat ca urmare a acuzaţiilor destul de serioase formulate împotriva sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe