UEFA a anunţat modificările ce vor avea loc în Liga Campionilor începând cu sezonul 2018-2019

Forul internaţional a anunţat că naţiunile cu cel mai mare coeficient UEFA vor avea garantate patru echipe calificate direct în grupele celei mai prestigioase competiţii inter-cluburi din Europa.
(UEFA/facebook)

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a făcut unele modificări în regulamentul structurii cupelor europene, astfel, începând cu sezonul 2018/2019 primele patru campionate ale Europei cu cel mai mare coeficient, în prezent Spania, Germania, Anglia şi Italia, vor avea asigurate prezenţa direct în faza grupelor a Ligii Campionilor a 3 echipe, urmând ca cea de-a patra să dispute barajul de calificare în două tururi.

Anunţul a fost făcut de Forul internaţional, vineri, la Monte Carlo. Formatul competiţiei europene anuale va rămâne totuşi neschimbat, cu tururi preliminarii urmate de faza grupelor la care se vor alinia 32 de echipe, urmate de faza eliminatorie, începând cu optimile de finală.

În schimb, va fi introdus un nou sistem al coeficienţilor, fiind luat în calcul doar coeficientul fiecărei echipe, fără cel al ţării din care formaţia face parte, cu excepţia cazului în care coeficientul respectiv este mai mic de 20 % faţă de cel al statului.

Se vor mări considerabil şi premiile atât în Liga Campionilor, cât şi în Europa League, rezultatele de pe teren oferind mult mai mulţi bani echipelor decât cota de market-pool.

Toate aceste modificări survin după ce cluburile europene de top au discutat posibilitatea înfiinţării unei Superligi în afara jurisdicţiei UEFA.