UE va aplica restricţii pentru vize statelor care nu primesc solicitanţi de azil respinşi

Bruxelles amplifică presiunea asupra ţărilor care nu reprimesc solicitanţii de azil respinşi, îngreunând procesul de acordare a vizelor. Ameninţarea a dus deja la o înţelegere cu Bangladeshul.
Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017.
Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017. (Chris McGrath/Getty Images)

Uniunea Europeană a decis să ia măsuri împotriva statelor care nu acceptă repatrierea imigranţilor care nu au primit azil, potrivit unui raport publicat duminică de ziarului german Welt am Sonntag.

Publicaţia a precizat că blocul european a convenit să aplice penalităţi privind vizele în cazul acestor ţări, îngreunând procesul prin care cetăţenii lor pot obţine vize de călătorie într-o ţară UE.

Comisia Europeană a confirmat pentru Welt am Sonntag că ameninţarea privind vizele a rezultat deja într-un acord cu Bangladeshul, oficialii aceastei ţări acceptând să se conformeze procedurilor standard ale repatrierilor.

Majoritatea imigranţilor care au traversat Marea Mediterană din Libia în Italia în această primăvară au provenit din Bangladesh.

Discuţiile cu alte ţări, în special cu unele naţiuni africane, sunt în desfăşurare, a precizat Welt am Sonntag.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a apreciat decizia UE, declarând publicaţiei că, în cazul în care există de regulă dificultăţi privind deportarea solicitanţilor de azil respinşi, este logic, în schimb, să se înăsprească condiţiile de intrare [în UE] pentru cetăţenii din ţările care îngreunează acele repatrieri.

De Maiziere a explicat că măsurile se referă în mod specific la “cei responsabili pentru repatrierile lente, adică, oficiali şi diplomaţi ce deţin paşapoarte ale ţării luate în vizor”.

Ministrul a notat că înţelegerea cu Bangladeshul arată că presiunile privind vizele funcţionează “când statele membre UE acţionează împreună”, deşi există unele nemulţumiri în rândul unor politicieni şi partide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe