UE respinge folosirea listelor transnaţionale. Dar Macron insistă

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Patrick Kovarik/AFP/Getty Images)

Parlamentarii Uniunii Europene au respins miercuri propunerea de a crea liste transnaţionale de candidaţi pentru locurile din Parlamentul European, însă preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că va continua să insiste pentru adoptarea acestor liste.

Propunerea, care a obţinut 368 de voturi 'împotrivă', 274 'pentru' şi 34 de abţineri, a eşuat după ce Partidul Popular European (PPE) de centru dreapta a afirmat că nu există nicio bază legală pentru ceea ce un parlamentar a numit a fi “un alt proiect promovat de elită”.

Dar Macron a declarat că susţine ideea pe care guvernele UE trebuie să o supună votului înaintea alegerilor din anul 2019 pentru Parlamentul European.

“Franţa va continua să susţină această idee în următoarele luni şi următorii ani din cauză că va contribui la întărirea democraţiei europene prin crearea de dezbateri pe tema provocărilor europene şi nu doar privind cele strict naţionale în timpul alegerilor din UE”, a susţinut cabinetul lui Macron într-o declaraţie.

Macron şi ceilalţi lideri naţionali, care decid în final, vor discuta problema în cadrul unui summit ce va avea loc în 23 februarie. Câţiva lideri, în special din statele membre mai mici care consideră că listele transnaţionale vor fi dominate de Franţa şi Germania, şi-au manifestat opoziţia. De asemenea, unii oficiali UE se îndoiesc că schimbările legale necesare în toate cele 27 state ar putea fi finalizate la timp pentru a permite introducerea sistemului la începutul anului următor.

După ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în martie 2019, Parlamentul European va avea un număr mai mic de parlamentari şi Adunarea urmăreşte să realoce o parte dintre locuri ţărilor mai slab reprezentante precum Spania, Italia, Franţa şi Olanda.

Macron a propus în septembrie 2017 ca o parte dintre cele 73 de locuri ce vor deveni libere după Brexit să fie alocate circumscripţiilor electorale de la nivelul UE şi nu celor naţionale.

Guvernele UE trebuie să decidă poziţiile lor înainte să ajungă la un acord final cu Parlamentul European privind orice tip de compromis.

Macron şi diverse grupuri politice europene, inclusiv Verzii şi central liberalii susţin că listele transnaţionale vor ajuta la intimidarea partidelor eurosceptice care au obţinut un suport puternic în ultimii câţiva ani. Alţii consideră că există riscul ca listele transnaţionale anti-UE să obţină rezultate bune, în timp ce unii sunt de asemenea îngrijoraţi că sistemul va crea două clase de parlamentari UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe