UE prelungeşte sancţiunile împotriva Moscovei. Ambasadorul rus în SUA, pe lista neagră

Uniunea Europeană a prelungit pentru alte şase luni sancţiunile împotriva oficialilor ruşi şi a separatiştilor din estul Ucrainei susţinuţi de Moscova. Noul ambasador al Rusiei în SUA este menţinut pe lista neagră, au declarat diplomaţi UE.
Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Miniştrii de Interne din cele 28 de state membre UE au decis joi, la Bruxelles, să prelungească măsurile restrictive – îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie – până în martie 2018. Vineri, sancţiunile urmau să expire.

Într-o declaraţie, Consiliul European a precizat că, în urma evaluării situaţiei din Ucraina, “nu se justifică schimbarea regimului sancţiunilor”.

Îngheţarea activelor şi interdicţiile de călătorie şi vize au fost impuse pentru prima dată de UE împotriva unor persoane responsabile pentru acţiuni împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei în martie 2014, după ce Rusia a ocupat şi preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea. Sancţiunile au fost prelungite de atunci la fiecare şase luni.

Diplomaţii UE au afirmat că noul ambasador rus în SUA, Anatoli Antonov, rămâne pe lista sancţiunilor UE din moment ce nicio ţară nu a cerut înlăturarea lui de pe listă.

Antonov, fost adjunct al ministrului rus al Apărării şi fost adjunct al ministrului rus de Externe, a sosit la Washington în 31 august pentru a-şi ocupa postul. El figurează pe lista sancţiunilor în UE şi Canada, dar nu şi în SUA.

Printre cetăţenii ruşi vizaţi de sancţiunile UE se mai numără şi vicepremierul Dmitri Rogozin, şeful Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov şi prezentatorul TV Dmitri Kiseliov.

Bruxelles-ul a scos de pe lista neagră patru separatişti pro-ruşi care au murit de la ultima prelungire a sancţiunilor.

Măsurile restrictive ale UE se aplică acum asupra a 149 de persoane şi 38 de entităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe