UE intenţionează să aprobe un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Bancnote şi monezi euro de diferite valori.
Bancnote şi monezi euro de diferite valori. (Getty Images)

Comisia Europeană doreşte să aprobe un pachet financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina, deşi unii oficiali aşteaptă acţiuni suplimentare din partea Kievului, care să demonstreze că procesul de reforme avansează, ca apoi să fie livrate fondurile.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat într-un interviu cu RFE/RL că, miercuri, comisarii au dat o aprobare preliminară pentru o nouă propunere de asistenţă macro-financiară (AMF) – cea de-a treia într-o serie de pachete de ajutoare financiare acordate Ucrainei.

Dombrovskis a afirmat că, probabil, comisarii vor da aprobarea finală în cursul săptămânii viitoare, apoi vor trimite propunerea pentru a fi aprobată de Consiliul European şi Parlamentul European.

După obţinerea aprobării finale, a adăugat el, fondurile ar putea fi livrate chiar în această vară, în cazul în care Kievul îndeplineşte câteva condiţii care l-au împiedicat să obţină un ajutor financiar anterior.

După solicitarea Ucrainei, la sfârşitul anului 2014, de a obţine asistenţă financiară suplimentară ca urmare a deteriorării situaţiei sale macroeconomice, Comisia Europeană a adoptat o a treia operaţiune AMF de aproximativ 1,8 miliarde de euro în 2015.

Prima tranşă de 600 milioane de euro a fost plătită în iulie 2015, iar a doua tranşă a fost eliberată în aprilie 2017.

Totuşi, în decembrie 2017, UE a afirmat că Ucraina – deşi a făcut progrese în privinţa unor cerinţe – a eşuat să satisfacă patru condiţii specificate în acordul AMF.

“În ciuda acestei situaţii, Comisia nu se află în poziţia de a plăti ultima tranşă a actualului program AMF. Încurajăm Ucraina să menţină ritmul reformelor în numeroasele zone care au progresat bine şi să finalizeze măsurile restante conform programului curent”, declara UE la acea vreme.

UE a precizat că cele patru condiţii pe care trebuie să le îndeplinească Ucraina sunt: verificarea declaraţiilor de venit ale oficialilor guvernamentali; validarea datelor furnizate de companiile ucrainene privind proprietarii acestora; crearea unui registru de credit central; şi ridicarea unei interdicţii aplicate exporturilor ucrainene de lemn.

Dombrovskis şi-a exprimat încrederea că guvernul din Kiev poate îndeplini condiţiile de această dată.

“Nu înseamnă că între luna decembrie şi prezent au încetat toate demersurile în Ucraina. De exemplu, acest registru de credit probabil va fi finalizat într-un timp foarte scurt, chiar dacă nu există niciun program macro-financiar”, a afirmat el.

Dacă Parlamentul European şi Consiliul European aprobă pachetul şi în cazul în care Comisia consideră că au fost respectate condiţiile sale, a precizat Dombrovskis, prima tranşă a noului program AMF ar putea fi livrată în vară sau la începutul toamnei, fiecare tranşă având o valoare de 500 milioane de euro.

Dar cea mai importantă problemă ar putea fi opoziţia unor state UE care şi-au exprimat temerile că procesul reformelor din Ucraina s-a împotmolit în ultimele câteva luni, deşi Dombrovskis a declarat că este încrezător că procesul va merge mai departe.

Pentru a doua tranşă, vor fi elaborate mai multe cereri suplimentare pentru reforme între UE şi Ucraina în lunile următoare

Situaţia financiară a Kievului s-a deteriorat după ce Rusia a confiscat şi anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a acordat ajutor separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei în cadrul unui război izbucnit în aprilie 2014 care a provocat moartea a peste 10.300 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe