UE condamnă Rusia pentru arestarea în masă a manifestanţilor şi brutalitatea poliţiei

UE a criticat arestările în masă din Rusia care au avut loc în timpul protestelor împotriva lui Vladimir Putin, reales recent preşedinte al Rusiei. Aproximativ 1.600 de persoane au fost arestate de poliţie, inclusiv liderul opoziţiei Alexei Navalnîi.
Poliţişti ruşi arestează manifestanţi în timpul unui protest anti-Putin în Moscova, Rusia, 5 mai 2018.
Poliţişti ruşi arestează manifestanţi în timpul unui protest anti-Putin în Moscova, Rusia, 5 mai 2018. (Captură Foto)

Uniunea Europeană a condamnat sâmbătă “brutalitatea poliţiei şi arestările în masă” efectuate de autorităţile ruse în timpul protestelor desfăşurate în aproximativ 90 de oraşe ale Rusiei înaintea învestirii oficiale de luni a preşedintelui Vladimir Putin, care a câştigat recent cel de-al patrulea mandat prezidenţial.

Protestele împotriva lui Putin, despre care mulţi consideră că a fost reales printr-un proces electoral incorect, au fost cerute de liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, care, la rândul său, a fost arestat în timpul unei manifestaţii la Moscova, potrivit Deutsche Welle.

O declaraţie publicată sâmbătă de biroul înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a susţinut: “Arestarea a peste 1.000 de manifestanţi şi violenţa folosită astăzi împotriva lor de către autorităţile ruse pe cuprinsul ţării reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor fundamentale din Federaţia Rusă cu privire la exprimare, asociere şi întruniri”.

“Chiar dacă unele dintre proteste nu au fost autorizate în zona în care au avut loc, acest lucru nu poate justifica brutalitatea poliţiei şi arestările în masă”.

Portalul rus pentru drepturile omului OVD-Info a relatat că aproximativ 1.600 de persoane au fost arestate în timpul protestelor care au avut loc sâmbătă în numeroase oraşe ale ţării, precizând că poliţia a folosit de asemenea bastoane împotriva manifestanţilor. Protestele au avut loc pe fondul temerilor crescânde privind suprimarea opoziţiei politice în Rusia.

Putin s-a aflat la putere ca preşedinte sau premier de peste 2 decenii, lucru considerat de unii drept un monopol periculos. Singurul opozant politic importtant în alegerile prezidenţiale din acest an, Navalnîi a fost oprit să participe la scrutin din cauza unei condamnări penale despre care el şi susţinătorii săi au declarat că a fost orchestrată pentru a putea fi marginalizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe