Ucraina: Sute de români protestează împotriva mobilizării pentru război

Forţele armate ucrainene din Sloviansk. Ucraina. 4 mai 2014.
Forţele armate ucrainene din Sloviansk. Ucraina. 4 mai 2014. (youtube.)

Sute de români din Ucraina, localitatea Ostriţa, ţinutul Herţa au blocat mai multe drumuri şi autostrada către Kiev, îngrijoraţi că vor fi mobilizaţi pentru război.

La câteva zile după ce Radă Supremă a Ucrainei a aprobat decretul privind mobilizarea parţială a armatei, românii din Herţa au primit prin poştă peste 287 de ordine de mobilizare şi au decis să iasă în drum pentru a protesta. Potrivit B1, demonstranţii au blocat autostrada către Kiev şi au ars în stradă ordinele de mobilizare, declarând că vor continua manifestaţiile până vor primi un răspuns favorabil din partea autorităţilor.

Românii din Herţa susţin că nu îşi vor lăsa copiii să moară în Donbas, în timp ce tinerii din estul Ucrainei se refugiază pe teritoriul lor, şi se plâng că sunt prinşi într-un război pe care nu îl vor.

"Noi nu suntem nici pregătiţi, nici înarmaţi, nici îmbrăcaţi. Unde să mergem şi ce să mergem, noi suntem aici minoritari, nici români, nici moldoveni, nici ruşi, nici moldoveni?" declara unul dintre protestatari.

Şeful Administraţiei regionale de stat Herţa, Viorel Iastremschi le-a promis românilor că va fi găsită o soluţie paşnică, fără mobilizare obligatorie, însă românii nu s-au lăsat convinşi de asigurările acestuia.

Reamintim că, în urmă cu 4 zile, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind mobilizarea parţială a armatei. Potrivit textului documentului adoptat de legiuitorii ucraineni, mobilizarea parţială este datorată actelor de terorism ce au loc pe teritoriul Ucrainei cărora le cad victime civilii şi forţele de ordine.

Un alt motiv pentru decretarea mobilizării parţiale a armatei a fost concentrarea forţelor militare pe teritoriul Rusiei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, ce ameninţă integritatea teritorială a Ucrainei. Conform secretarului Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Rusia ar fi mobilizat la graniţa cu Ucraina 40.000 de militari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe