Ucraina şi Belarus expulzează diplomaţi ca urmare a unor acuzaţii de spionaj

Sediul KGB în Minsk, Belarus.
Sediul KGB în Minsk, Belarus. (Wikimedia.org)

Ucraina l-a concediat pe directorul adjunct al serviciului de informaţii externe şi a expulzat un diplomat belarus la o zi după ce guvernul statului Belarus a pretins că a descoperit o reţea ucraineană de spionaj care a recrutat agenţi locali.

Lanţul de evenimente a început în 25 octombrie, când Comitetul belarus pentru Securitatea Statului (KGB) l-a arestat pe jurnalistul ucrainean Pavlo Şaroiko, care locuieşte în capitala belarusă Minsk şi lucrează pe post de corespondent pentru radioul ucrainean de stat. Chiar dacă Şaroiko a fost arestat în luna octombrie, ştirea despre faptul că este deţinut nu a fost anunţată de Belarus decât în urmă cu câteva zile. Marţi, 21 noiembrie, la o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul KGB, purtătorul de cuvânt Dmitri Pobiarzhin a declarat reporterilor că Şaroiko a fost arestat pentru activităţi de spionaj în numele guvernului ucrainean.

Potrivit lui Pobiarzhin, Şaroiko este ofiţer de informaţii sub acoperire care se dă drept jurnalist. Angajatorul său real, a precizat Pobiarzhin, este directoratul principal de Informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

În timp ce a lucrat în Minsk, Şaroiko aparent ar fi creat o reţea extinsă de spioni, formată din cetăţeni belaruşi care au îndeplinit sarcini de spionaj în schimbul unor compensaţii financiare, a mai afirmat Pobiarzhin, adăugând că jurnalistul ucrainean nu este asociat în mod oficial cu ambasada Ucrainei din Minsk, dar că a avut un intermediar acolo. Presupusul intermediar - diplomatul ucrainean Igor Skvorţov - a fost abordat de KGB şi expulzat din Belarus pentru implicare în acte de spionaj, a afirmat Pobiarzhin.

Marţi, 21 noiembrie, Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Şaroiko a lucrat în calitate de purtător de cuvânt al ministerului înainte de 2009, dar a respins acuzaţiile împotriva sa. Totuşi, la o zi după anunţarea arestării lui Şaroiko, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a concediat pe directorul adjunct al Serviciului de Informaţii Externe, V. Sinkevici. Nu se ştie dacă această concediere surpriză are legătură cu anunţul făcut de KGB-ul belarus. De asemenea, săptămâna trecută, Kievul a anunţat că a expulzat un diplomat de la ambasada Belarus din capitala ucraineană ca răspuns la expulzarea lui Skvorţov. Guvernul ucrainean nu a publicat numele diplomatului belarus expulzat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe