Ucraina: Rivalităţi printre separatiştii din Donbas

Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Disensiuni au început să-şi facă apariţia în sânul grupărilor separatiste armate din estul Ucrainei, potrivit cotidianului francez Le Figaro.

Prezenţa acestor grupuri este din ce în ce mai vizibilă pe străzile din Doneţk, Kramatorsk şi Slaviansk, fiefuri separatiste din Ucraina. Însă, în paralel, creşte incertitudinea în ceea ce priveşte identitatea şi intenţiile celor care îi conduc pe aceşti oameni, îmbrăcaţi în camuflaj şi înarmaţi cu arme de asalt.

'Nimeni nu ştie câţi sunt', recunoaşte o sursă din cadrul administraţiei regionale. 'Ceea ce se ştie este că aceşti oameni sunt împărţiţi în diferite grupuri, mai mult sau mai puţin concurente', a adăugat sursa. Grupuri formate din cinci până la zece oameni 'vizitează' hotelurile şi restaurantele din centrul Doneţkului. 'Ei mi-au cerut politicos să ajut revoluţia după posibilităţile mele', mărturiseşte un patron de bar, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

'Asistăm la o situaţie care ne duce cu gândul la Bosnia anilor 1990. Multe grupuri armate nu mai sunt controlate, iar capii de război se transformă rapid în bandiţi', subliniază Igor Todorov, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Doneţk.

Mass-media locale afirmă că mai multe închisori au fost atacate de către separatişti în căutare de arme şi că un mare număr de deţinuţi le-au îngroşat rândurile. Poliţia, a cărei loialitate faţă de Kiev este foarte discutabilă, s-a discreditat foarte tare. Miliţiile 'loiale' rămân desfăşurate în exteriorul oraşelor aflate în mâinile rebelilor, relatează Le Figaro.

Disensiuni între grupurile de separatişti ies la iveală, după cum demonstrează tentativa de asasinare, marţi, a 'guvernatorului poporului din Lugansk', Valeri Bolotov, lucru sugerat de politologul Iuri Romaneko. Însă purtătorul de cuvânt al lui Bolotov, Vassili Nikitin, pune responsabilitatea pe umerii guvernului central. 'Acesta este răspunsul Kievului la referendumul popular' de duminică, estimează Nikitin.

În opinia lui Iuri Romanenko, tensiunile interne ale mişcării separatiste se explică prin considerente mai degrabă materiale decât ideologice. 'Ei se bat pentru că nu reuşesc să-şi împartă tarta', explică expertul, referindu-se la 'ajutoarele financiare care vin de la Moscova şi de la clanul (fostului preşedinte Viktor) Ianukovici'. Acesta din urmă încearcă să destabilizeze Donbasul, pentru a avea un as în mânecă în timpul negocierilor cu Kievul privind o eventuală amnistie. 'Doar că nimeni nu are nevoie de el. Ianukovici nu mai are nicio susţinere populară. Doar Moscova îl foloseşte pentru a-şi legitima ingerinţa în treburile interne ale Ucrainei', subliniază analistul.

Îngrijorat să vadă regiunea scăpându-i de sub control, Kremlinul şi-a înteţit eforturile pentru a consolida 'forţele paramilitare, pentru a nu pierde controlul asupra miilor de persoane care au primit arme'. Potrivit lui Romanenko, Moscovei i-ar plăcea să-l vadă pe politicianul ucrainean prorus Oleg Ţarev coordonând aripa politică a separatiştilor şi pe colonelul Igor Strelkov (suspectat că ar aparţine serviciilor secrete ruseşti) - aripa militară.

Îngrijorarea pune stăpânire şi pe magnatul metalurgiei Rinat Ahmetov, reputat 'atotputernic' din regiunea Doneţk. Cel mai bogat om din Ucraina a fost acuzat, luni, de un lider separatist că ar avea în solda sa 'două treimi dintre activiştii proruşi', în condiţiile în care el ar încerca de fapt să reia relaţiile cu Kievul, acuzaţie dezminţită imediat de cel vizat.

Fost apropiat al lui Viktor Ianukovici, Ahmetov a anunţat de curând înfiinţarea propriei miliţii, menite să patruleze în paralel cu poliţia. O fracţiune rivală care ar putea fi primită cu ostilitate de separatiştii înarmaţi, conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe