Ucraina: Epidemie silenţioasă de HIV cauzată de conflictul din Donbas

O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei
O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Conflictul din estul Ucrainei a intensificat răspândirea virusului HIV în ţară, în condiţiile în care oamenii au fost dezrădăcinaţi de violenţe, a descoperit un nou studiu.

Zone precum Doneţk şi Lugansk, două oraşe mari din estul Ucrainei care au fost foarte afectate de conflictul izbucnit în 2014, au fost principalii exportatori ai virusului HIV în alte zone ale ţării, precum Kiev şi Odesa, potrivit un raport publicat în urmă cu câteva zile în jurnalul american PNAS.

Ucraina, cu o populaţie de aproximativ 45 milioane de locuitori, are printre cele mai ridicate rate de HIV din Europa, aproximativ 220.000 de persoane fiind infectate cu acest virus.

Studiul susţine că actuala criză privind virusul HIV în Ucraina a devenit o “epidemie silenţioasă” din cauza faptului că jumătate din persoanele infectate nu sunt conştiente că poartă virusul. De asemenea, 40% dintre persoanele cele mai recent diagnosticate se află în stadii avansate ale bolii.

Pentru a realiza studiul, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de Universitatea Oxford şi Serviciul britanic de Sănătate Publică a analizat căile de migraţie ale virusului în Ucraina în perioada 2012-2015. Echipa a descoperit o corelaţie între deplasarea celor 1,7 milioane dezrădăcinaţi de război şi răspândirea HIV.

“Războiul a schimbat o mulţime de lucruri în Ucraina şi epidemia de HIV este unul dintre ele”, a afirmat autoarea Tetiana Vasilieva de la Departamentul de zoologie al Universităţii Oxford.

“Când am desfăşurat analiza noastră, am putut să arătăm că transmiterea virală din est spre restul ţării s-a intensificat după [izbucnirea] războiului”.

Epidemia de HIV s-a schimbat de la a fi asociată cu injectarea de droguri în anii 1990 la a fi asociată cu majoritatea noilor infecţii care sunt acum răspândite pe cale sexuală, a descoperit studiul.

Studiul a mai avertizat de rezistenţa alarmant de ridicată, comparativ cu restul Europei, la PrEP (profilaxie pre-expunere), un tratament comun pentru HIV, a afirmat Gkikas Magiorkinis, autor şi virolog.

“Este o evoluţie îngrijorătoare şi politicienii ar trebui să fie alertaţi pentru că va fi foarte, foarte dificil de folosit [PrEP] în viitorul apropiat în Ucraina”, a precizat Magiorkinis.

Ucraina trebuie să îşi intensifice intervenţiile pentru prevenirea transmisiilor suplimentare de HIV şi să solicite sprijin internaţional pentru a preveni o nouă tragedie în sectorul sănătăţii publice, a adăugat el.

Descoperirile studiului sunt îm concordanţă cu cercetările anterioare privind răspândirea HIV în Occident, care a reflectat evenimente politice.

Aproximativ 37 de cetăţeni din lume sunt infectaţi cu virusul HIV, care provoacă SIDA.

De la raportarea primelor cazuri de HIV în urmă cu 35 de ani, aproximativ 35 milioane de oameni au murit de boli asociate cu SIDA, conform programul ONU pentru SIDA.

Războiul purtat de Kiev cu separaţi susţinuţi de Rusia în estul industrializat al Ucrainei a izbucnit în 2014 şi a cauzat moartea a peste 10.300 de persoane. Kremlinul a negat faptul că ar susţine separatiştii cu arme şi soldaţi.