Ucraina: ciocniri violente, sute de răniţi. Taburi pe străzile din Kiev [video]

Ciocniri extrem de violente le Kiev, 18 februarie 2014
Ciocniri extrem de violente le Kiev, 18 februarie 2014 (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

Materiale video în pagina originală Epoch Times România

Protestele anti-guvernamentale din Ucraina s-au transformat marţi, pentru a doua oară, în lupte de stradă atunci când forţele Berkut au deschis focul asupra miilor de protestatari care se îndreptau spre Parlamentul din Kiev.

Conflictele au început în dimineaţa zilei atunci când miile de demonstranţi pro-Maidan au pornit spre Parlamentul din capitală, unde avea loc o şedinţă în plen.

Din partea forţelor Berkut i-au întâmpinat lunetişti, puşti, gloanţe de cauciuc şi grenade lacrimogene şi asurzitoare.

Cererile demonstranţilor, transmise preşedintelui Viktor Ianukovici şi de liderul partidului UDAR Vitali Kliciko, sunt legate de reîntoarcerea la Constituţia din 2004 şi organizarea de alegeri prezidenţiale.

Protestatarii au încercat să-şi croiască drum printre forţele de ordine ce protejau Parlamentul pe patru străzi din vecinătatea acestuia. Demonstranţii au folosit de pietre, bâte şi cocktailuri Molotov.

Un ofiţer Berkut le-a prezentat jurnaliştilor un scut care purta mai multe găuri făcute de gloanţe. La ora prânzului mai multe maşini ale poliţiei erau incendiate.

Până la ora 19:00, conform ministerului de interne, numărul deceselor s-a ridicat la nouă - şapte protestatari şi doi poliţişti - însă liderii opoziţiei susţin că au numărat cel puţin zece cadavre.

Medicii voluntari au scos răniţii de pe străzi cu mari dificultăţi - ducându-i pe Maidan pentru a fi trataţi. Personalul de pe ambulanţe refuză să-şi ofere ajutorul deoarece se tem că vor fi arestaţi la spital.

Oficialii Ministerului pentru situaţii de urgenţă au precizat că raidul protestatarilor asupra sediului Partidului Regiunilor a făcut, aparent, o a patra victimă.

Poliţia a mai precizat că 37 de poliţişti au fost răniţi însă numărul nu poate fi confirmat din alte surse.

Institutul pentru Informare în Masă a transmis că cel puţin 15 jurnalişti ce relatau evenimentele de la faţa locului au fost atacaţi de poliţie.

Pe două dintre cele 4 străzi, forţele de ordine au respins protestatarii şi-au alergat până în Piaţa Independenţei unde ”au distrus tot ce prindeau”, lovind extrem de dur femeile şi fetele.

În parcul Marinski, acolo unde protestatarii au ridicat mai multe corturi, cei prezenţi au fost asaltaţi de tituşki [civili plătiţi de forţe pro-ruse] şi poliţie.

Poliţia a capturat mai mulţi demonstranţi pe care i-au escortat spre Parlament.

Deputatul opoziţiei, Volodymyr Ariev a fost martor atunci când forţele de ordine au deschis focul asupra unei colege de-a sa, parlamentar. ”Forţele de ordine au fost primii care au deschis focul, au aruncat grenade şi au tras cu gloanţe de cauciuc. Atunci când parlamentarul Olena Kondratiuk a încercat să treacă de ei, au ţintit spre picioarele ei”, a explicat Ariev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe