Ucraina are preşedinte. Oligarhul ucrainean Petro Poroşenko câştigă alegerile din primul tur

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (youtube.com)

Alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost câştigate de oligarhul Petro Poroşenko încă din primul tur, cele două exit-poll-uri publicate de la ora locală 20.00 arătând că acesta a înregistrat un scor uriaş de 55,9%, respectiv 57,8%, scrie Realitatea.net

Omul de afaceri ucrainean a învins-o de departe pe Iulia Timoşenko care a obţinut un scor de circa 13%, precum şi pe ceilalţi adversari politici care s-au înscris în cursa electorală. Rezultatul are o mare semnificaţie pentru ţară în contextul regional tensionat. Poroşenko a fost capabil să colaboreze atât cu tabăra lui Viktor Ianukovici, cât şi cu cea a fostului preşedinte, Viktor Iuşcenko.

După aflarea rezultatelor, miliardarul a anunţat că priorităţile sale sunt să "pună capăt războiului" şi să conducă ţara pe calea "integării europene", relatează AFP. În acelaşi timp, acesta a precizat că ar trebui organizate alegeri legislative anticipate în acest an.

"Nu ne putem permite un Parlament care blochează decizii importante. Trebuie ca (Parlamentul) să îşi asume responsabilitatea politică în faţa unei tentative de a face din Ucraina un stat totalitar. Singura opţiune este de a convoca alegeri legislative în acest an", a declarat Poroşenko, făcând referire la un vot care a avut loc în Parlament în luna ianuarie, atunci când majoritatea parlamentară a votat în favoarea unor legi anticontestaţie anulate ulterior sub presiunea străzii.

Întrebat despre relaţiile dintre Ucraina şi Rusia, Poroşenko a susţinut că acestea sunt "cele mai proaste din ultimii 200 de ani", dar că vor exista "formate" de negocieri care vor permite reglarea problemelor actuale.

Miliardarul Petro Poroşenko s-a născut la 26 septembrie 1965, în oraşul Bolgrad, regiunea Odesa. Ca politician a fondat Partidul Regiunilor, formaţiune care l-a susţinut pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici, fugit în Rusia. Ulterior acesta a ocupat scaunul de ministru de Externe în guvernul Timoşenko, dar şi pe cel de ministru al Economiei în guvernul Ianukovici. Totodată, Poroşenko a avut un rol central în revoluţia portocalie din 2004. Poroşenko a susţinut protestele proeuropene care s-au desfăşurat recent în ţară şi care au dus la îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici.

Oligarhul le-a promis alegătorilor că le va respecta dorinţa de libertate lansată în Piaţa Independenţei din Kiev. "Cred că, în acest moment, avem nevoie nu numai să unim coaliţiile parlamentare în jurul deciziilor cruciale pentru stat ci să împlinim, fără rezerve, voinţa Maidanului de a schimba puterea. În acest caz, schimbarea înseamnă alegeri anticipate".

Cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, este numit "miliardarul ciocolatei" pentru că firma sa, Roshen, este dominantă pe piaţa dulciurilor din ţară. Publicaţia Forbes susţine că oligarhul este una dintre cele mai bogate persoane din Ucraina, având participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în mass-media. De asemenea, acesta are afaceri şi în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe