Tusk în Viena: principala problemă abordată, cotele privind imigranţii

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, participă la o conferinţă de presă cu noul cancelar austriac Sebastian Kurz la sediul Cancelariei din Viena, Austria, 13 februarie 2018.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, participă la o conferinţă de presă cu noul cancelar austriac Sebastian Kurz la sediul Cancelariei din Viena, Austria, 13 februarie 2018. (Joe Klamar/AFP/Getty Images)

Donald Tusk l-a criticat pe noul cancelar austriac Sebastian Kurz după prima întâlnire oficială a celor doi în Viena, eurofilul subliniind că în ceea ce priveşte cotele de imigranţi, opoziţia austriacă alimentează populismul şi divide Uniunea Europeană.

În timpul primei lor întâlniri pe teritoriul austriac de la alegerea cancelarului Sebastian Kurz, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a criticat “emoţiile distructive”privind relocalizarea imigranţilor.

Kurz a considerat abordarea problemei imigraţiei drept un punct forte al vieţii sale politice, poziţie care l-a ajutat să ocupe funcţia de cancelar în decembrie 2017.

De asemenea, cancelarul austriac s-a opus în repetate rânduri politicii UE de a impune fiecărei ţări europene cote obligatorii privind numărul de imigranţi pe care trebuie să îl primească, afirmând că planul nu funcţionează.

Abordând subiectul marţi în Viena, Tusk a declarat: “În ceea ce priveşte gestionarea imigraţiei ilegale, am discutat cu cancelarul Kurz deja despre acest lucru de multe ori şi avem viziuni similare”.

“Imigraţia va rămâne o provocare mulţi ani de acum înainte, şi din acest motiv dorim să găsim o soluţie pentru a ne asigura că Uniunea Europeană împreună cu statele naţionale vor putea gestiona fluxul viitor de imigranţi fără să se creeze noi diviziuni în Europa.

“Este posibil, dar toate părţile trebuie să ajungă la un compromis.

“Mai presus de toate, trebuie să punem capăt emoţiilor distructive legate de problemele de relocalizare, deoarece ele continuă să alimenteze populismul şi să dividă Europa.

“Dacă problema nu este rezolvată de miniştri în decursul următoarei luni, va trebui să găsim o soluţie în cadrul întâlnirii Consiliului European din luna iunie”.

Kurz a promis de asemenea că va organiza un summit UE pe tema imigraţiei în acest an, după ce Austria va prelua preşedinţia Consiliului European.

Luna trecută, Kurz şi premierul ungar Viktor Orban au promis că vor continua lupta împotriva imigraţiei ilegale după discuţii în Viena.

Kurz şi Orban s-au întâlnit pentru a îmbunătăţi relaţiile într-o Uniune Europeană tot mai divizată şi pentru a discuta despre securitatea frontierelor şi ruta balcanică folosită de imigranţi.

La o conferinţă de presă după discuţiile de la sfârşitului lunii ianuarie, Kurz a precizat: “Trebuie să oprim imigraţia ilegală pentru a asigura siguranţa în interiorul blocului."

“Trebuie să oprim imigraţia ilegală pentru a asigura securitatea în Europa”, a adăugat cancelarul austriac.