Turismul pentru maternitatea surogat în India ia sfârşit

Guvernul Indiei a adoptat un proiect de lege care interzice maternitatea surogat comercială în ţară. Indienii de peste hotare, străinii, cuplurile necăsătorite, părinţii singuri, cuplurile care trăiesc în concubinaj şi cuplurile de homosexuali nu pot opta pentru maternitatea surogat.
(photos.com)

Guvernul Indiei a adoptat un proiect de lege pentru a interzice surogaţia comercială în ţară, permiţând doar rudelor apropiate de familie să devină mame surogat. Măsura propusă este o lovitură pentru industria înfloritoare dar nereglementată de închiriere a pântecelor, despre care mulţi activiştii afirmă că exploatează femeile sărace.

Proiectul propune o schimbare radicală începând cu impunerea unei interdicţii comerciale totale, până la a permite accesul la mamele - surogat numai cuplurilor care au fost căsătorite de peste 5 ani, şi numai dacă mama surogat este o rudă apropiată.

Indienii de peste hotare, străinii, cuplurile necăsătorite, părinţii singuri, cuplurile care trăiesc în concubinaj şi cuplurile de homosexuali nu pot opta pentru mama surogat. Nu sunt eligibile, de asemenea, cuplurile cu copii biologici sau adoptaţi.

Odată ce proiectul de lege este adoptat de Parlament, va dura 10 luni pentru a intra în vigoare. Acest proiect de lege, care a trecut acum de Consiliu, va combate astfel turismul comercial pentru maternitate surogat - problematic din punct de vedere etic şi legal - pentru cuplurile din afara Indiei. Încălcarea acesteia se poate solda cu închisoare de cel puţin 10 ani şi o amendă usturătoare.

Maternitatea surogat a reprezentat o parte înfloritoare a industriei turismului medical din India, la care apelau multe cupluri din alte ţări din cauza costurilor relativ mai mici, legilor mai puţin restrictive şi disponibilitatea mamelor surogat. Înainte ca guvernul să impună o interdicţie în noiembrie 2015, străinii reprezentau 80% dintre cererile de naştere din mame surogat în India.

Au fost cel puţin 40.000 de copii născuţi din mamă surogat în ultimul deceniu. Mulţi străini au călătorit în India pentru a angaja mame surogat pentru preţuri care puteau fi între 8.000 USD - 40.000 USD. Acum există 2.000 de clinici în industria de surogate de 400 de milioane de dolari a Indiei, dar majoritatea lor se vor închide.

Toate clinicile pentru surogate vor trebui să fie înregistrate. Evidenţele oricărui copil născut prin mamele surogat vor trebui să fie menţinute timp de 25 de ani. Legea va reglementa aceste surogate din India prin înfiinţarea unui Consiliu Naţional de Surogate la nivel central şi autorităţi competente în teritoriu.

Pentru a elimina exploatarea comercială şi intermediarii, mama surogat poate fi doar o rudă apropiată, precum o soră sau cumnată, care este căsătorită şi are cel puţin un copil biologic sănătos. Chiar şi mamele pot deveni surogate pentru copiii lor. O femeie poate fi surogat doar o singură dată în timpul vieţii ei. Ea va trebui să fie asigurată medical.

Părinţii care au apelat la surogat vor trebui să accepte copilul sau copiii născuţi de o mamă surogat, indiferent de numărul lor (gemeni sau mai mult), sau starea lor fizică şi psihică.

Copilul va avea toate drepturile, inclusiv cele de moştenire, ca un copil biologic. Nu va fi niciun schimb de bani între potenţialii părinţi şi mama surogat. Singurele cheltuieli permise sunt facturile medicale plătite la clinică.

Surogaţia comercială este interzisă în Noua Zeelandă, Australia, Japonia, China, Mexic, Marea Britanie, Filipine, Africa de Sud, Canada, Olanda, Spania, Elveţia, Suedia, Franţa, Germania şi majoritatea celorlalte ţări europene. Tailanda şi Nepal au interzis recent surogatele comerciale din cauza exploatării femeilor. Surogatul comercial este permis în Rusia, Ucraina şi California (SUA).