Turcia şi SUA se acuză reciproc de finanţarea terorismului în Siria

Turcia şi SUA s-au acuzat reciproc de susţinerea diverselor grupuri teroriste în Siria, care este zguduită de un război sângeros din 2011.
Luptători kurzi în Siria.
Luptători kurzi în Siria. (Getty Images)

Brett H. McGurk, delegat special al SUA pentru coaliţia internaţională împotriva grupului islamist Daesh, a sugerat că Turcia oferă ajutor teroriştilor Al-Qaeda în provincia siriană Idlib.

Într-un discurs susţinut în 29 iulie la un think-tank din Washington, McGurk a precizat că provincia Idlib s-a transformat într-o “zonă sigură pentru teroriştii Al-Qaeda aflaţi la graniţa turcă”, întrebându-se “de ce şi cum” un lider adjunct al grupării teroriste a reuşit aparent să călătorească în provincia siriană.

El a afirmat că poate nu este cea mai bună abordare ca unii dintre partenerii SUA “să trimită zeci de mii de arme şi să ignore faptul că luptătorii străini pătrund în această zonă”, conform rapoartelor.

SUA, a adăugat McGurk, a intenţionat să lucreze cu Turcia pentru a închide frontiera în faţa militanţilor recrutaţi.

Ankara a denunţat cu tărie remarcile “provocatoare” ale lui McGurk, acuzând administraţia SUA că finanţează terorismul din Siria prin susţinerea Unităţilor kurde de Protecţie a Poporului (UPG), pe care Turcia le consideră că fiind ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup militant care luptă din 1984 cu forţele guvernului central turc pentru independenţă.

Huseyin Muftuoglu, purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe, a afirmat luni că declaraţiile lui McGurk sunt provocatoare, adăugând că SUA trebuie să pună capăt sprijinului acordat Partidului Democratic Kurd (PYD).

Un oficial al Ministerului turc de Externe, care a cerut să nu fie numit, a precizat, de asemenea, pentru publicaţia Hürriyet Daily News că Sedat Onal, subsecretarul adjunct al Ministerului de Externe, i-a cerut delegatului american să “corecteze” declaraţiile sale.

Oficialul a adăugat că Onal a avertizat că astfel de remarci ar putea afecta colaborarea reciprocă dintre Turcia şi SUA, care urmăreşte cooperarea cu Ankara pentru perioada post-Daesh din Siria. Daesh, este un alt nume sub care este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

Siria este zguduită de un război sângeros din martie 2011, când o parte a opoziţiei ţării a ridicat armele împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Dar, la scurt timp, numeroşi terorişti străini s-au alăturat opoziţiei înarmate în lupta împotriva guvernului sirian. Conflictul s-a extins şi mai mult după implicarea Statelor Unite, Rusiei, Turciei şi a altor state occidentale sau regionale, unele dintre ele susţinându-l pe Assad şi luptând împotriva Daesh, în timp ce altele i se opun lui Assad, susţin opoziţia înarmată şi, în acelaşi timp, luptă împotriva Daesh.