Turcia răspunde. Aplică tarife la 20 de produse americane

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Turcia impune tarife la circa 20 de produse americane, care variază de la cremă de soare până la automobile, a confirmat guvernul din Ankara. Măsura este aplicată ca răspuns la tarifele impuse de Washington la importurile de oţel şi aluminiu din zeci de ţări.

Tarifele vor fi aplicate începând de joi şi vor viza produse americane în valoare de 266,5 milioane de dolari (230,6 milioane de euro).

Ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, a declarat că tarifele vor fi impuse asupra importurilor americane de cărbune, hârtie, migdale, orez neprocesat, automobile, cosmetice, produse petrochimice şi altele, potrivit Deutsche Welle.

“Taxa totală impusă de Turcia Statelor Unite este proporţională cu costurile suplimentare cu care se confruntă Turcia din cauza tarifelor impuse împotriva sa de Statele Unite”, a precizat Zeybekci într-o declaraţie.

Turcia se va alătura astfel unui număr de alte naţiuni, inclusiv state membre UE, care au răspuns la politica comercială a administraţiei preşedintelui Donald Trump. Contramăsurile luate de UE urmează să intre în vigoare vineri, 22 iunie, şi iniţial vor viza produse americane în valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Discutând despre propria sa mişcare punitivă, guvernul turc a declarat că aceasta este “proporţională şi proiectată să protejeze interesele ţării, în timp ce încurajează dialogul”.

La începutul acestei luni, Trump a anunţat că ţara sa impune tarife de 25% şi 10% la importurile de oţel şi, respectiv, aluminiu din Uniunea Europeană, Mexic şi Canada, atrăgând criticile altor naţiuni şi mărind riscul izbucnirii unui război comercial global.

SUA este cel de-al cincilea partener comercial al Turciei, cele două ţări schimbând un volum de produse în valoare de 20,7 miliarde de dolari în 2017.

De asemenea, SUA este implicată într-un duel tarifar şi cu China, după ce, săptămâna trecută, Trump a anunţat tarife de 25% la sute de produse în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari, importate din China. La rândul său, Beijingul a anunţat noi tarife la produsele importate din SUA.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington probabil se vor intensifica şi mai mult după ce liderul de la Casa Albă a ameninţat în această săptămână că va aplica noi tarife la importurile chineze. Astfel, Trump a cerut oficialilor să vizeze importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (172 miliarde de euro) şi a ameninţat că va creşte şi mai mult tarifele la exporturile chineze în SUA, dacă va întâmpina rezistenţă din partea Beijingului.

Într-o declaraţie publicată luni seara de Casa Albă, Trump a declarat că noile tarife americane ar intra în vigoare “în cazul în care China refuză să îşi schimbe practicile şi, de asemenea, dacă insistă să meargă mai departe cu noile tarife pe care le-a anunţat recent”, potrivit CNBC.