Turcia preia “controlul total” asupra enclavei Afrin din Siria

Soldaţi turci
Soldaţi turci (Gokhan Sahin/Getty Images)

Forţele kurde au alungat luptătorii kurzi YPG din enclava siriană Afrin, la o săptămână după ce au capturat principalul oraş al acesteia. Armata turcă caută acum mine pentru a putea permite rezidenţilor să revină în zonă.

Armata turcă şi aliaţii rebeli sirieni au preluat “controlul total” asupra enclavei siriene Afrin din nordul Siriei, a afirmat sâmbătă mass media turcă de stat.

Duminica trecută, forţele susţinute de Turcia au capturat principalul oraş al regiunii Afrin, care are acelaşi nume, fără să se confrunte cu o rezistenţă prea mare din partea forţelor kurde YPG (Unităţile de Apărare a Poporului Kurd).

Agenţia turcă de ştiri Anadolu a raportat că armata turcă se află acum în procesul detectării şi înlăturării minelor şi explozibililor pentru ca rezidenţii să se poată întoarce în Afrin.

În luna ianuarie, Turcia a lansat o ofensivă terestră şi aeriană împotriva YPG, care a controlat Afrin. Ankara consideră YPG un grup terorist şi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, grup interzis de guvernul turc şi care doreşte să obţină independenţa în interiorul graniţelor Turciei. În acelaşi timp, YPG este o parte integrală a luptei conduse de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Ca urmare a ofensivei, peste 200.000 de rezidenţi şis-au părăsirt locuinţele, potrivit oficialilor kurzi sirieni şi a mass mediei de stat siriene, determinând Uniunea Europeană şi SUA să publice declaraţii de “îngrijorare” privind situaţia umanitară din zonă.

Turcia a susţinut că îşi va extinde ofensiva împotriva YPG în est, dincolo de Afrin, şi chiar în nordul Irakului, o regiune pe care Ankara o descrie ca fiind un “coridor pentru terorism”.