Turcia: jurnalişti ai ziarului Cumhuriyet condamnaţi la închisoare pentru "susţinerea terorismului"

(Captură Foto)

Un tribunal turc a condamnat la închisoare, miercuri, 14 angajaţi ai principalei publicaţii din opoziţie - Cumhuriyet - pe baza unor acuzaţii privind susţinerea grupurilor teroriste.

Diverse grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty Internaţional şi Reporteri Fără Frontiere, au criticat dur cazul în contextul temerilor mai ample privind suprimarea libertăţii mass mediei în Turcia, potrivit Deutsche Welle.

Procurorii turci au acuzat 17 angajaţi ai publicaţiei de susţinerea unor grupuri pe care guvernul le-a etichetat drept organizaţii teroriste. Trei acuzaţi au fost achitaţi.

Grupurile aparent susţinute au inclus Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), DHKP-C şi mişcarea lui Fehtullah Gulen, pe care guvernul turc l-a acuzat de orchestrarea unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Directorul ziarului, Akin Atalay, a primit 8 ani, o lună şi 15 zile de închisoare, dar va fi eliberat pe durata apelului său. Atalay a fost singurul acuzat care se mai afla în spatele gratiilor în momentul anunţării verdictului.

Redactorul şef Murat Sabuncu şi jurnalistul de investigaţie Ahmet Sik au fost condamnaţi la 11 ani şi jumătate de închisoare. Ceilalţi 11 angajaţi au fost condamnaţi la închisoare pe termene diferite.

Cazul împotriva fostului redactor şef, Can Dündar, care locuieşte în exil în Germania, va fi continuat separat.

După lovitura de stat eşuată din 2016, guvernul lui Erdogan a condus ţara cu o mână de fier, folosindu-se de o stare de urgenţă decretată imediat după eveniment. Autorităţile au folosit decretul pentru a aresta jurnalişti din opoziţie şi pentru a închide numeroase organizaţii media.

Luna trecută, ONU a cerut suspendarea stării de urgenţă şi a acuzat Ankara de efectuarea de arestări în masă, concedieri arbitrare şi alte abuzuri.

Aproximativ 160.000 de persoane au fost arestate şi un număr similar de funcţionari publici au fost concediaţi de la tentativa de lovitură de stat, a precizat ONU.

De asemenea, diverşi activişti pentru drepturile omului şi analişti au acuzat regimul Erdogan că foloseşte violul pentru a-i pedepsi şi ameninţa pe criticii politici, inclusiv pe jurnaliştii care au îndrăznit să critice guvernul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe