Turcia condamnă 104 suspecţi pentru implicarea în lovitura de stat din 2016

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

O instanţă din vestul Turciei a condamnat 104 persoane pentru implicarea în încercarea de lovitură de stat de acum doi ani.

Instanţa din oraşul Izmir a emis hotărârile luni, declarând că fostul personal militar a "încercat să răstoarne ordinea constituţională".

Pedepsele pe viaţă sunt "deosebit de aspre", pe care Turcia le foloseşte în locul pedepsei cu moartea, având condiţii mai aspre decât sentinţele normale pe viaţă.

Printre cei condamnaţi pe viaţă se numără şi generalul-locotenent Hasan Huseyin Demirarslan, care era şef al forţelor aeriene, şi generalul Memduh Hakbilen, fost comandant al armatei din Marea Egee.

Se presupune că suspecţii au jucat un rol-cheie în încercarea de lovitură de stat din 15 iulie 2016 împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Presupusa lovitură de stat, în care au fost ucise peste 260 de persoane, inclusiv 24 de conspiraţionişti, a declanşat o represiune la scară largă în Turcia, peste 200.000 de oameni fiind arestaţi sau pierzându-şi locurile de muncă pentru rolul avut în lovitura de stat.

În hotărârile de luni, instanţa de la Izmir a emis, de asemenea, sentinţe cu închisoarea de 20 de ani altor 21 de suspecţi pentru rolul lor la "tentativa de asasinare a preşedintelui", precum şi condamnări cuprinse între şapte ani şi şase luni şi zece ani şi şase luni pentru 31 de persoane suspectate de a fi membri ai unui grup terorist armat.

Erdogan a spus după puci că a fost ţinta unui complot terorist atunci când se afla în vacanţă în staţiunea Marmaris din Marea Egee împreună cu familia în ajunul încercării de lovitură de stat.

Cei mai mulţi dintre cei vizaţi de represiunea turcească sunt desemnaţi de autorităţi ca membri ai unei organizaţii aflate în afara legii conduse de Fethullah Gulen, un cleric din Statele Unite pe care Turcia îl acuză pentru lovitura de stat. Gulen neagă orice implicare.

Măsurile severe, care au fost întărite de o serie de legi date ca urmare a declarării stării de urgenţă, au fost criticate pe scară largă de guvernele occidentale şi de activiştii pentru drepturile omului. Erdogan declară că acţiunea este necesară pentru a preveni în viitor încercări similare împotriva statului de drept.