Turcia a finalizat achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Recent, Turcia a declarat că a cumpărat sistemul rusesc avansat de apărare antirachetă S-400, după ce, pe parcursul verii şi toamnei, a continuat demersurile în acest sens.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

Achiziţionarea de către Turcia a sistemului rusesc S-400 i-a îngrijorat pe unii membri NATO, evidenţiind relaţia discutabilă dintre Ankara şi Occident, însă Turcia a confirmat în această săptămână că procesul a fost finalizat.

“S-a încheiat. Rachetele S-400 au fost achiziţionate. Restul sunt doar detalii...”, a declarat în weekendul trecut ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli.

În calitate de membră NATO, Turcia ar trebui să cumpere arme interoperabile şi compatibile cu sistemele de arme pentru apărare ale alianţei, dar Ankara a urmărit noi opţiuni după ce câteva state NATO au refuzat să mai trimită sisteme de apărare antirachetă Patriot în Turcia, lăsând doar câteva acolo.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că a dorit să cumpere sistemele S-400 din cauză că Occidentul nu i-a oferit un sistem comparabil. De asemenea, el şi-a exprimat frustrarea faţă de răspunsul UE la puciul eşuat din Turcia din vara anului 2016 şi a acuzat blocul că “se joacă cu noi” în probleme precum vizele şi imigranţii sirieni.

Achiziţionarea de către Ankara a sistemului de rachete reprezintă “un semn clar că Turcia este dezamăgită de SUA şi Europa”, a precizat în această vară un analist de la un think tank din Moscova.

Oficialii NATO au avertizat Turcia cu privire la consecinţele achiziţionării sistemului S-400. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a afirmat în mai multe ocazii că sistemul nu este compatibil cu sistemele de arme ale NATO.

Dar, ministrul Apărării turc, Nurettin Canikli, a declarat în weekendul trecut că ţara sa face aranjamente cu EUROSAM, un consorţiu franco-italian care dezvoltă sisteme de apărare antiaeriană.

“Totodată, încheiem acorduri preliminare cu Consorţiul EUROSAM pentru ca această tehnologie să se dezvolte, să producă şi să utilizeze propriile noastre surse de sisteme de apărare aeriană”, a afirmat Canikli, care a semnat săptămâna trecută o scrisoare de intenţie pentru a lucra cu EUROSAM în proiecte de apărare.

Ahmet Berat Conkar, şeful delegaţiei Turciei la adunarea parlamentară NATO, a declarat în ziua în care a făcut Canikli comentariile, că achiziţionarea sistemului S-400 nu este un mesaj politic ci o decizie bazată pe temeri tehnice şi financiare care nu va afecta cooperarea cu partenerii NATO. De asemenea, Conkar a indicat ca acordul cu EUROSAM este un semn al intenţiei continue a Turciei de a lucrat cu aliaţii NATO.

Totuşi, unii oficiali NATO par să fie îngrijoraţi din cauza acordului şi a introducerii unui sistem de arme rusesc în armata unuia dintre partenerii alianţei vestice.

La sfârşitul lunii octombrie, generalul ceh Petr Pavel, care conduce Comitetul Militar al NATO, a indicat că Turcia s-ar putea confrunta cu restricţii în ceea ce priveşte participarea la sistemele de apărare aeriană ale alianţei, în cazul în care va continua demersurile de achiziţionare a rachetelor S-400.

Plasarea sistemului S-400 pe teritoriul turcesc va crea “provocări pentru activele aliaţilor ce ar putea fi desfăşurate pe teritoriul acelei ţări”, a continuat Pavel fără să dea detalii, deşi s-ar putea să fi făcut referire la avioanele de luptă cu tehnlogie stealth F-35.

Mattis a reiterat luni că sistemul S-400 nu va funcţiona alături de armele NATO şi că Ankara va fi responsabilă pentru acest lucru.