Turcia a dispus arestarea clericului Gulen pentru uciderea unui ambasador rus

Fehtullah Gulen
Fehtullah Gulen (Getty Images)

Turcia a emis mandat de arestare a clericului musulman Fethullah Gulen şi a altor şapte persoane pentru asasinarea ambasadorului rus în Turcia în 2016, a precizat luni publicaţia Haberturk, cu o zi înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să ajungă în Ankara.

Andrei Karlov a fost împuşcat mortal de un ofiţer de poliţie aflat în afara programului de lucru în timp ce susţinea un discurs la deschiderea unei expoziţii în Ankara în decembrie 2016. Atacatorul a strigat “Allahu Akbar” şi “Nu uitaţi de Alep!” când a deschis focul, aparent făcând referire la implicarea Rusiei în războiul din Siria. Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţie la faţa locului.

Vladimir Putin va sosi marţi în Turcia pentru o vizită de două zile şi se va întâlni cu omologii săi turc Recep Tayyip Erdogan şi iranian, Hassan Rohani. Cele trei ţări sunt garanţi ai discuţiilor de pace din Astana, care au dus la crearea unor aşa-numite “zone sigure” în Siria.

Erdogan a afirmat că mişcarea clericului Gulen a fost în spatele asasinatului, acuzaţie pe care clericul a negat-o. De asemenea, Erdogan acuză reţeaua clericului pentru o tentativă de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016.

Gulen, care locuieşte în autoexil în Statele Unite începând cu 1999, a negat acuzaţiile şi a condamnat puciul eşuat.

Publicaţia Haberturk a precizat că autorităţile turce au ordonat arestarea a 8 persoane, motivând că asasinatul ar fi avut loc la ordinul lor.

Până acum, autorităţile au mai arestat şapte persoane, dintre care trei poliţişti, în legătură cu uciderea ambasadorului rus.

Biroul procuraturii din Ankara nu a comentat afirmaţiile făcute de ziarul Haberturk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe