Tudorel Toader se pune singur într-o situaţie jenantă. Şi primeşte lecţii de drept elementar

Ministrul Justiţiei este taxat prompt după ce a afirmat, pe Facebook, că ”abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania”, în condiţiile în care Ambasada Germaniei anunţase contrariul. O cunoscută procuroare DNA arată că Toader este contrazis de realitate şi îl trimite pe ministru să mai studieze puţin legea.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Alexandra Lăncrănjan, procurorul DNA care instrumentează dosarul Tel Drum, îi dă replica pe Facebook ministrului Justiţiei, fără a-l numi însă, relatează G4Media. Replica procurorului vine în contextul în care Tudorel Toader scrisese mai devreme tot pe Facebook, că ”abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania”, aceasta la doar o zi după ce Ambasada Germaniei anunţase că în Germania abuzul în serviciu este urmărit penal.

Or, explică procurorul, nu doar că în Germania abuzul în serviciu este incriminat, ci e incriminat într-o paletă mult mai largă decât în România, cuprinde şi încălcarea unor obligaţii ce decurg dintr-o convenţie şi nu are nici prag. "Iar pentru această constatare este suficientă Teoria generală a dreptului, anul I"

"Pentru un om care se consideră un profesionist al dreptului este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică şi atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. Când nu mai poţi să faci asta...

Spre exemplu, în Germania sunt foarte multe articole în codul penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu.

Dar există şi acest text:

Articolul 266 din Codul penal german reglementează o infracţiune privitoare la atribuţiile de serviciu (în varianta germană Neloialitate), cu următorul conţinut:

Secţiunea 266
(1) Fapta persoanei care abuzează de autoritatea ce i-a fost acordată prin lege, prin învestirea de către o autoritate publică sau pe cale convenţională, de a dispune de bunurile altei persoane sau de a efectua acte în numele sau interesul altei persoane ori de a-şi asuma obligaţii în numele acesteia sau care îşi încalcă obligaţia de a proteja drepturile patrimoniale şi interesele altei persoane, obligaţie stabilită prin lege, decizie a autorităţii publice sau pe cale convenţională, şi, prin urmare, provoacă prejudicii respectivei persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de cel mult cinci ani sau cu amendă.

Dacă un jurist ar citi codul penal german integral ar putea, fără niciun efort, să constate ca abuzul în serviciu este incriminat atât in articole cu o specificitate mare cât şi în acest articol care acoperă celelalte ipoteze posibile.

Pentru alte reglementari a se vedea:
http://www.forumuljudecatorilor.ro/index.php/archives/2987", scrie, pe Facebook, Lăncrănjan.

"Cine vrea şi poate, lesne înţelege că Art.266 C.pen. german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde şi încălcarea unor obligaţii ce decurg dintr-o convenţie. Şi nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria generală a dreptului, anul I", adaugă Lăncrănjan ulterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne