Tudorel Toader: "Noroc că avizul CSM-ului este consultativ!"

Magistraţii nu pot spune "nu sunt de acord" unui proiect de lege dacă acesta răspunde standardelor europene, asigură independenţa justiţiei, răspunde exigenţelor constituţionale, susţine Toader, după ce mii de magistraţi au obiectat împotriva modului în care s-a procedat cu modificarea legilor Justiţiei.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Rezistenţa pe care unii o opun modificării legilor justiţiei este cauzată de mulţi factori, printre care "rutina, stagnarea, spiritul acesta 'e bine, merge şi aşa'", iar alţii se opun pentru că vor să-şi conserve privilegiile, a declarat joi la Antena 3 ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în contextul în care peste 4000 de magistraţi, 100 de organizaţii ale societăţii civile şi zeci de mii de cetăţeni au cerut public retragerea legilor Justiţiei.

În opinia sa, această dezbatere "foarte intensă" are loc pentru că "ne-am obişnuit", "pentru că nu vrem schimbare, pentru că legile justiţiei au consolidat statutul magistraţilor, au consolidat independenţa magistraţilor", a afirmat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Întrebat la Antena 3 de ce s-a creat o "isterie" în legătură cu modificarea legilor justiţiei, Toader a răspuns:

"Nu i-aş spune chiar isterie, dar, oricum, este o dezbatere foarte intensă. Este o dezbatere atipică prin raportare la celelalte proiecte de lege. La noi, societatea s-a schimbat profund. Sperăm ca şi mentalitatea să se schimbe tot profund şi tot în bine. Aproape ciclic, cam la 12 ani, la noi se cam schimbă legile fundamentale. Avem Constituţia din 1991, revizuită în 2003, deci după 12 ani. Avem pachetul de legi ale justiţiei din 1992, modificate în 2004, după 12 ani, o modificare în 2005 şi acum în 2017, iarăşi 12 ani de zile", a declarat ministrul.

Întrebat de ce procurorii din CSM se pronunţă în legătură cu cariera profesională a judecătorilor, Toader a răspuns: "Problema a apărut chiar la o reuniune cu conducerile instanţelor pe care am avut-o în vara aceasta la Constanţa. Acolo s-a pus pentru prima dată problema în mod explicit, am preluat-o ca propunere. Numai că, de la momentul propunerii, de la faptul că dânşii în cadrul CSM, în secţii, au optat pentru această hotărâre de separare a carierelor, când au dat avizul pe proiectul de modificare a legilor justiţiei, în bloc au spus 'nu'. Acum, mai în glumă, mai în serios, noroc că avizul CSM-ului este consultativ."

Ministrul Justiţiei a mai adăugat că "până la urmă, nu poţi bloca legiuitorul", Parlamentul având autoritatea constituţională de a legifera.

"Dacă nu vrei să se adopte o lege, dacă proiectul de lege răspunde standardelor europene, asigură independenţa justiţiei, răspunde exigenţelor constituţionale, tu, categorie socio-profesională a magistraţilor, nu poţi să spui 'nu sunt de acord', că dacă ar fi aşa, ar însemna ca medicii să nu fie de acord să se modifice legislaţia din domeniul medical, profesorii să nu fie de acord să se modifice legislaţia şi, pe cale de consecinţă, legiuitorul nu ar mai fi legiuitor. De aici deosebirea dintre avizele conforme şi consultative. Până la urmă, Constituţia îi dă Parlamentului autoritatea de a legifera", a susţinut Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne