Tudorel Toader, după motivarea deciziei în cazul Kovesi: "A câştigat statul de drept!"

Decizia prin care CCR îl obligă pe preşedintele Iohannis să o revoce pe şefa DNA şi în a cărei motivare se spune că procurorii nu pot invoca o poziţie de independenţă, mai pune o temelie la fundamentele statului de drept, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o primă reacţie după motivarea CCR pe decizia care-l obligă pe şeful statului să o revoce din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA. În timp ce numeroşi analişti, jurişti de marcă printre care fostul şef al CCR se declară uimiţi de motivarea deciziei care practic face din ministrul Justiţiei o persoană cu puteri discreţionare asupra carierei procurorilor, în timp ce prerogativele preşedintelui sunt golite de conţinut, Tudorel Toader susţine că "decizia aceasta foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept.”

”A câştigat, dacă vreţi statul de drept. Decizia aceasta foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept”, a declarat Tudorel Toader, citat de Hotnews.

”Repet cu convingere, pentru buna funcţionare a statului de drept este necesar ca fiecare dintre noi să ne cunoaştem bine competenţele, este necesar să le respectăm integral, la timp, în limitele de competenţă trasate de Constituţie, de lege”, a adăugat Toader, care a subliniat că ”independenţa judecătorilor nu o schimbă nimeni, nici ministrul, nici preşedintele, nici CCR, procurorii rămân independenţi în instrumentarea cauzelor. Niciun ministru nu se va duce în baza acelei autorităţi să întrebe un procuror despre modul de soluţionare a unei cauzei”, a mai declarat Toader.

Reamintim că CCR a publicat joi motivarea deciziei prin care a stabilit că preşedintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. În decizie se arată că "procurorii nu pot invoca o poziţie de independenţă, asemenea judecătorilor", că "autoritatea ministrului justiţiei nu este una administrativă, din contră, acesta are plenitudine de competenţă sub aspectul autorităţii asupra procurorilor” şi că nu este nici rolul Preşedintelui României şi nici cel al Curţii Constituţionale de a efectua un control al acestei evaluări pentru că, într-un atare caz, ar denatura rolul ministrului Justiţiei şi s-ar transforma în autorităţi de control al modului în care ministrul Justiţiei înţelege să îşi exercite competenţa constituţională discreţionară minimală ce se reflectă în evaluarea realizată."

În concluzie, decizia CCR adaugă la Constituţie şi deschide calea subordonării totale a procurorilor, scoaterii lor din categoria magistraţilor şi transformării lor în ”agenţi guvernamentali”, au susţinut specialiştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne