Tudorel Toader are un plan: Închisorile vor putea face bani din munca deţinuţilor

Ministerul Justiţiei condus de Tudorel Toader propune un cadru legislativ "modern şi clar" pentru veniturile obţinute în sistemul penitenciar.
(Captură Foto)

Închisorile, centrele educative şi centrele de detenţie vor avea în curând ocazia să realizeze venituri proprii din prestări servicii cu deţinuţii, dar şi din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.

"Odată intrat în vigoare, proiectul de lege ar clarifica şi simplifica gestionarea surselor de venit din unităţile penitenciare şi, implicit, ar îmbunătăţi mediul de detenţie atât pentru persoanele private de libertate cât şi pentru angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care îşi desfăşoară activitatea în legătură directă cu deţinuţii, obiective asumate în mandatul lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei", se arată într-un comunicat de presă remis de instituţie.

Potrivit Ministerului Justiţiei, proiectul aduce soluţii suplimentare de stimulare a reeducării în mediul penitenciar prin încurajarea activităţilor ce ar aduce venituri licite persoanelor private de libertate chiar din timpul detenţiei. Astfel, va fi încurajată o reinserţie mai bună la finalul perioadei de executare a pedepselor, scopul urmărit fiind reducerea recidivelor.

"Penitenciarele, centrele educative şi centrele de detenţie pot realiza venituri proprii din prestări servicii cu persoanele private de libertate în interiorul sau exteriorul locului de deţinere precum serviciile de spălătorie auto, preparare hrană pentru arestaţii preventiv aflaţi în arestul poliţiei, precum şi pentru persoanele private de libertate din alte unităţi ale sistemului administraţiei penitenciare", arată instituţia condusă de Tudorel Toader.

Ministerul arată că noile măsuri legislative vin să stabilească un cadru de reglementare modern şi pentru veniturile obţinute din valorificări de bunuri scoase din funcţiune, deşeuri, refacturarea utilităţilor pentru spaţiile închiriate, subvenţii pentru agricultură, garanţii de participare, garanţii de bună execuţie, organizarea şi funcţionarea punctelor de desfacere ale popotelor şi bucătăriilor de unitate.

În acelaşi timp, proiectul de lege stabileşte şi cadrul în care vor putea fi obţinute venituri din valorificarea produselor obţinute din activitatea proprie, precum produse vegetale, produse animaliere, preparate din carne/lapte, produse de panificaţie şi patiserie, mic mobilier, articole tâmplărie, precum si produsele de artă şi artizanat confecţionate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor ocupaţionale.

"Veniturile obţinute în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din munca persoanelor private de libertate sunt venituri neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe profit şi al taxei pe valoarea adăugată", a mai precizat ministerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne