"A zis bine!" - Tudorel Toader, despre declaraţia lui Iohannis privind "superministrul"

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost întrebat joi, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii, cum vede declaraţiile făcute în ultima vreme de politicieni la adresa justiţiei, care au fost calificate drept presiuni la adresa magistraţilor.

"Da, este o problemă foarte importantă care trebuie dezbătută şi pregătită în prealabil. (...) Aici problema este de fond, este până la urmă o problemă de delimitare a puterilor statului. Trebuie să vedem şi într-o parte şi în alta dacă discutăm de echilibrul celor trei puteri. Să nu discutăm numai dintr-o anumită perspectivă, să discutăm dacă nu cumva în fiecare.. şi asta este o realitate, există o tentaţie a puterii indiscutabilă de a se extinde. Uitaţi-vă la conflictele juridice de natură constituţională cu care a fost sesizată Curtea. De fiecare dată o putere a sesizat, a reclamat, că celelalte puteri au intrat în zona lor de competenţă", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat, de asemenea, cum comentează declaraţia făcută de Klaus Iohannis pe marginea deciziei Curţii Constituţionale în cazul Kovesi potrivit căreia nu putem să avem un superministru care dictează preşedintelui ce să facă, Tudorel Toader a replicat: "A zis bine!".

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că decizia CCR în cazul Kovesi ridică o serie de întrebări legitime şi de o maximă importanţă pentru statul român, astfel că a decis să lanseze o amplă dezbatere publică ce s-ar putea încheia chiar cu un referendum.

"Putem să constatăm destul de uşor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile Preşedintelui. Atenţie! Un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile Preşedintelui României. De ce? Fiindcă Preşedintele României, actualul Preşedinte al României, evident că are în multe privinţe altă părere decât majoritatea pesedistă din Parlament. Am văzut această dorinţă, prima dată vă amintiţi probabil când s-a modificat legea ANCOM, unde preşedintele a fost scos din procedura de numire a Preşedintelui ANCOM. A continuat discuţia chiar când s-au discutat legile justiţiei, unde puterea preşedintelui a fost diminuată faţă de situaţia anterioară din legile care au fost în vigoare. Şi atunci se pune întrebarea: nu cumva aceste legi au fost modificate şi pentru a diminua puterea Preşedintelui? Deci este clar că PSD încearcă cu toate mijloacele de care dispune să diminueze puterea Preşedintelui", a explicat Iohannis.

Şeful statului a remarcat că decizia CCR în cazul Kovesi vine în aceeaşi linie.

"Din păcate, decizia Curţii Constituţionale vine exact în aceeaşi linie şi în aceeaşi logică de diminuare a rolului Preşedintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror. Şi de aici apar întrebările. Dacă citim motivarea, se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie mai sunt procurorii independenţi, aşa cum ni-i dorim ca să fie eficienţi, de exemplu, în lupta anticorupţie? Sau sunt duşi procurorii mai degrabă în subordinea ministrului justiţiei decât sub autoritatea ministrului justiţiei, aşa cum scrie în Constituţie? Este o întrebare la care trebuie să răspundem.

O altă întrebare care, evident, se pune în acelaşi context: avem un nou super-ministru al justiţiei? Avem un nou super-ministru al justiţiei care decide şi Preşedintele execută?! Fără să se ţină seama de avizul Consiliului Superior al Magistraturii? De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul principal pe care îl are, conform Constituţiei, de garantare a independenţei justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror, a unui procuror-şef. (...)

Întrebările au fost puse, lucrurile au fost scrise într-o motivare a deciziei CCR şi ele trebuie să primească un răspuns. Nu putem să stăm şi să ne întrebăm: bun, şi acum ce-i cu procurorii? Ce-i cu lupta anticorupţie? Nu, lupta anticorupţie trebuie să continue, procurorii trebuie să fie independenţi, în niciun caz nu pot fi controlaţi politic, nu putem să avem un super ministru care dictează Preşedintelui ce să facă. Deci aceste lucruri sunt foarte importante de lămurit, altfel rămânem cu o incertitudine care agravează lucrurile în loc să le lămurească", a subliniat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne