Tudor Chirilă: S-a ajuns şi la dezincriminarea obţinerii de favoruri sexuale. Cam ce ar mai trebui să se întâmple ca să fim din nou în stradă?

Într-un videoclip devenit rapid viral, Tudor Chirilă arată că am ajuns să fim conduşi de politicieni pentru care să fure este ceva normal, un dat. Dar pentru noi, e normal să trăim fără repere morale minime?, întreabă îndrăgitul cântăreţ.
Tudor Chirilă (facebook.com)
Loredana Diacu
28.12.2017

Luarea şi darea de mită pentru altul, dezincriminate, la fel traficul de influenţă şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, asta este ceea ce ne pregăteşte PSD, la 28 de ani după ce pe străzi se murea pentru libertate. Ce ar mai trebui să se întâmple oare, se întreabă cântăreţul Tudor Chirilă, pentru ca oamenii să iasă în stradă din nou, măcar la nivelul lui februarie 2017, când încercau - şi reuşeau să obţină abrogarea OUG 13.

"Acum 30 de ani pe zidurile de la Piaţa Universităţii scria "De Crăciun ne-am luat raţia de libertate". În schimb, acum, după 30 de ani, de Crăciun ne luăm şuturi în gură, cetăţenii acestei ţări. Pentru că în Parlamentul României infractorii îşi fac de cap; şi cred că în capul lor e următorul discurs: 'Ce, bă', frate, nu mai pot să fur în ţara asta? Deci chiar am ajuns în situaţia asta în care să nu mai pot io să fur liniştit în ţara mea? Eu, care sunt şef aici, în Parlament? Nu mai pot io să fur de câţiva fraieri din Justiţie şi trei procurori şi cinci judecători, şi de şmecherii aia din UE, nu mă lasă pe mine să fur şi să-mi bat joc de banul public cum vreau eu? Pai, bă, nu se poate aşa ceva... Pentru asta am furat eu o viaţă întreagă şi am muncit eu să fur ca să nu mai pot să fur, nu se poate, mai frate! (...) Bă nene, eu sunt parlamentar, eu by default am voie să fur, eu şi prietenii mei şi trei generaţii de acum încolo şi îmi vin mie trei speriaţi să îmi spună mie cum să trăiesc în ţara mea? Păi eu am furat în ţara mea de când mă ştiu'.

Deci, cam asta este logica. Şi sunt absolut convins că ei cred sincer chestia asta. Adică - Băi, frate, este absolut impardonabil ca eu să n-am voie să fur la mine în ţară. Păi eu sunt şef, eu sunt mafiot, mă -'nţelegi? Şi eu când sunt mafiot sunt mafiot şi fur cât vrea muşchii mei. Şi pe mine nu mă opriţi voi, aşa că fii atent ce fac: mă apuc de fac legile, să fur liniştit, şi ultimul cadou pe care vi-l fac de Crăciun este această nouă propunere de modificare a Codului penal. Deci, pedeapsa cu închisoare o execut acasă, că aşa vrea muşchii mei (...) Luare de mită pentru altul? Păi ce, am luat pentru mine (...) nu mai e infracţiune, trafic de influenţă, băi, da' mă laşi? (...)

Iar OUG 13 trebuie să intre în vigoare, băi frate, că nu ne speriem noi de 600.000 de speriaţi care au ieşit în stradă anul trecut. (...) De ce? Pentru că putem. Oamenii funcţionează pe principiul: Încercăm. Nu iese lumea în stradă? Nicio problemă, mai băgăm", spune Chirilă în live-ul de pe Facebook.

Cantautorul atrage atenţia că nici Ceauşescu - un dictator - nu s-a atins de Codul penal cum face actuala putere şi ridică o întrebare foarte pertinentă: Ce trebuie să se întâmple pentru ca oamenii să iasă din nou în stradă şi să spună NU acestei bătăi de joc?

"Bai, frate, nici Ceauşescu nu s-a atins de Codul penal cum se ating ăştia! (...) Ce trăim este istoric şi probabil că ne va marca viaţa de acum înainte pe încă 50 de ani. (...)

Acuma întrebarea este: cam ce mai trebuie să se întâmple până când oamenii să înţeleagă că ţara asta nu va mai fi niciodată la fel dacă toate aceste legi trec? Cam câtă lume şi ce trebuie să se întâmple ca să înţelegem că ceea ce se întâmplă acum în Parlament este de o gravitate fără precedent? Cam ce ar mai trebui să se întâmple? Pentru că s-a ajuns şi până la dezincriminarea obţinerii de favoruri sexuale. Articolul acela care a fost abrogat.... Adică faţa ta, în orice fel de administraţie financiară, poate să fie pipăită liniştit, poate să fie hărţuită, fără niciun fel de problemă, că dacă e cu consimţământ e ok, nu e viol. Deci tu, dacă iniţiezi aşa ceva nu eşti responsabil...

Cam cât şi ce ar mai trebui să ni se întâmple ca să fim în stradă măcar la nivelul lui februarie anul trecut? Sau poate că românii, până la urmă, noi toţi am ajuns fără niciun fel de repere morale minime încât asta este treaba, vrem să consumăm şi atât, nu ne interesează de nimic altceva.

Dar dacă stai să te gândeşti mai atent că în acelaşi timp în care, de exemplu, s-au mutat contribuţiile de la angajator la angajat şi, în acelaşi timp, este un proiect de lege care pedepseşte şi care transformă în infracţiune neplata la timp a obligaţiilor fiscale -, sunt vreo 32 de taxe şi impozite pe care tu ca angajator dacă nu le plăteşti la timp în 30 de zile eşti pasibil de închisoare, atunci îţi dai seama de fapt că se doreşte foarte clar controlul şi punerea cu botul pe labe a unui tip de populaţie: a ăluia care gândeşte cu mintea lui, a ăluia care vrea să se descurce, a ăluia care nu este sclav şi asistat social la stat şi care încearcă să-şi facă un drum în viaţă prin propriile lui forţe.

Deci, cumva, strategia este mult mai mare: pe votanţii noştri îi ţinem în întuneric, că ei ne votează; noi vom câştiga întotdeauna cu un bazin electoral super-mic, pentru că oamenii nu ies la vot şi am aranjat legea electorală de aşa manieră, iar ceilalţi, dacă nu joacă cum vrea mafia, îi rezolvăm noi. Deci voi intraţi la puşcărie că nu va plătiţi taxele, în timp ce noi dezincriminăm orice faptă de corupţie? Mişto? Foarte mişto.

Şi, între timp, noi mâncăm porcul, şi ne bucurăm de Crăciun, şi suntem în familie şi ne gândim că: Nu se poate, băi, să treacă legile astea, că-s prea nebuni ăştia, cineva o să ne apere. Cine? Cine o să ne apere? Cine, dacă nu noi, cine?", încheie Chirilă.

Live-ul poate fi urmărit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor