Trump va cere Israelului să cedeze controlul în patru cartiere din Ierusalimul de Est

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Administraţia SUA va cere Israelului să se retragă din patru cartiere arabe din Ierusalimul de Est, care probabil vor deveni capitala unui viitor stat palestinian, i-au transmis oficiali americani ministrului israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, în timpul vizitei efectuate de acesta la Washington săptămâna trecută, potrivit publicaţiei Jerusalem Post.

Ideea transferului controlului asupra celor patru cartiere - Jebl Mukabar, Isawiya, Shuafat şi Abu Dis – i-a fost prezentată lui Lieberman ca un element dintr-un plan de pace mai amplu la care a lucrat administraţia SUA în ultimul an. Oficialii au menţionat că se aşteaptă ca Israelul să accepte planul după ce îi este prezentat, în ciuda potenţialelor concesiuni dureroase.

Ştirea privind această propunere a apărut cu mai puţin de două săptămâni înainte ca SUA să îşi mute în mod oficial Ambasada din Tel Aviv în Ierusalim, în 14 mai.

Planul complet urmează să fie prezentat la scurt timp după mutarea ambasadei.

Unii oficiali americani au negat în mod categoric raportul media, potrivit Jerusalem Post. Planul preşedintelui Donald Trump nu a fost încă finalizat, dar a intrat în etapele finale.

În timpul vizitei sale la Washington, Lieberman s-a întâlnit cu ginerele lui Trump, Jared Kushner şi cu noul consilier pe probleme de securitate naţională John Bolton, cu secretarul apărării James Mattis şi cu delegatul prezidenţial în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt.

“Nu comentăm problemele discutate la întâlnirile ministrului”, a precizat casbinetul lui Lieberman într-un răspuns la rapoartele media.

Kushner şi Greenblatt au lucrat la un plan de pace împreună cu ambasadorul american în Israel, David Friedman în ultimul an, însă puţine detalii au fost divulgate.

Pe lângă concesiunile pe care le aşteaptă din partea Israelului, administraţia SUA a promis suportul său deplin în cazul unui conflict amplu cu Iranul sau Siria. Administraţia Trump a declarat Tel Aviv-ului că va oferi armatei israeliene sprijin semnificativ, inclusiv arme avansate, în cazul izbucnirii unui război cu Iranul, chiar dacă acesta a fost iniţiat de acţiunile israelienilor împotriva prezenţei iraniene în Siria.

Luna trecută, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat că palestinienii nu vor accepta niciun plan al SUA de a soluţiona conflictul israeliano-palestinian.

“Sincer vorbind, nu vom aştepta nimic şi nu vom accepta nimic de la ei”, a afirmat Abbas la o conferinţă ce a avut loc în aprilie în Ramallah.