Trump susţine că SUA se va retrage din Siria “foarte curând”

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se va retrage din Siria „foarte curând”, anunţul fiind făcut la câteva ore după ce Pentagonul a evidenţiat necesitatea ca soldaţii americani să rămână în ţara arabă zguduită de război.

„Ne vom retrage din Siria, foarte curând. Lăsaţi-i pe alţii să se ocupe de situaţie”, a afirmat joi preşedintele american într-un discurs susţinut în statul Ohio despre cheltuielile privind infrastructura.

SUA are, se pare, peste 2.000 de soldaţi staţionaţi în estul Siriei, pe lângă alte câteva mii în nordul ţării arabe.

„Dar ne vom retrage de acolo foarte curând. Ne vom întoarce în ţara noastră, acolo unde aparţinem, unde dorim să fim”, a adăugat şeful de la Casa Albă.

Trump s-a plâns de asemenea că SUA a irosit trilioane de dolari pe războaiele din Orientul Mijlociu, fără a obţine „nimic” în schimb.

„Am cheltuit şapte trilioane de dolari în Orientul Mijlociu. Şi ştiţi ce am obţinut în schimb? Nimic”, a declarat el, promiţând că va concentra cheltuielile viitoare ale SUA pe crearea de locuri de muncă şi construirea de infrastructură pe plan intern.

„Vă aduceţi aminte că obişnuiam să spun ‘păstraţi petrolul’ pe când eram civil. Nu am păstrat niciodată petrolul. Dacă am fi păstrat petrolul, am fi fost în regulă. Dacă am fi păstrat petrolul, nu am fi avut ISIS din cauză că ştiţi cine a păstrat o mare parte din petrol: ISIS. Aşa s-au finanţat ei. Au păstrat petrolul. Noi nu am păstrat petrolul. Un lucru stupid, stupid”, a precizat el.

Remarcile lui Trump privind retragerea din Siria au fost făcute la câteva ore după ce Dana White, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a declarat reporterilor că „rămân de făcut lucruri importante pentru a garanta înfrângerea de durată a acestor extremişti violenţi”, făcând referire la ISIS, care este cunoscut şi sub numele de Statul Islamic sau Daesh.

În luna ianuarie, fostul secretar de stat Rex Tillerson a anunţat că armata americană va rămâne în Siria pe o durată nedeterminată.

Începând cu septembrie 2014, SUA şi aliaţii săi au bombardat ceea ce au declarat că sunt poziţii ocupate de Daesh în interiorul Siriei, însă fără autorizaţia guvernului din Damasc sau fără un mandat ONU.

În câteva ocazii, Siria a trimis plângeri scrise către ONU, susţinând că SUA îi încalcă în mod flagrant suveranitatea. În războiul sirian, Washingtonul susţine militanţi care doresc răsturnarea guvernului preşedintelui Bashar al-Assad şi a atacat în mai multe rânduri poziţii ale armatei siriene.

Totuşi, în multe situaţii, atacurile americanilor şi ale aliaţilor au provocat victime civile şi au eşuat să îşi atingă scopul declarat, cel al contracarării terorismului.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat joi că este alarmant planul SUA de a-şi fortifica prezenţa militară în Siria, precizând că soseşte echipament greu la o bază americană din oraşul estic al-Tanf, provincia Homs.

„Suntem în continuare îngrijoraţi cu privire la informaţiile că SUA şi aliaţii săi îşi consolidează prezenţa militară ilegală în teritoriul suveran al Siriei. Soseşte echipament militar greu, mai ales în perimetrul constituit de SUA în jurul oraşului al-Tanf, în sud-estul ţării”, a afirmat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe