Trump susţine că negocierile cu Phenianul sunt o pierdere de vreme

Preşedintele american Donald Trump i-a transmis secretarului său de stat că pierde vremea încercând să negocieze cu regimul nord-coreean programele sale de arme nucleare şi rachete.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

“I-am spus lui Rex Tillerson, minunatul nostru secretar de stat, că îşi pierde timpul încercând să negocieze cu Micuţul Om Rachetă”, a scris Trump pe Twitter duminică, făcând referire la dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

Preşedintele american a adăugat într-un mesaj separat postat pe Twitter: “Păstrează-ţi energia Rex, [pentru că] vom face ceea ce trebuie să facem!”. Totuşi, Trump nu a dat detalii.

Comentariile lui Trump au fost publicate la o zi după ce Tillerson, în timpul unei vizite în China, a declarat sâmbătă că SUA are deschise mai multe canale de comunicare directă cu Coreea de Nord şi că anumiţi oficiali vor analiza dacă ar putea fi posibil un dialog cu regimul comunist izolat.

“Facem teste, aşa că rămâneţi pe fază”, a declarat Tillerson reporterilor după discuţiile cu mai mulţi oficiali chinezi, inclusiv preşedintele Xi Jinping, în Beijing. “Întrebăm. Avem linii de comunicare cu Phenianul. Nu suntem într-o situaţie întunecată, în întuneric... Avem trei canale deschise către Phenian”.

Tillerson a mai precizat că SUA nu recunoaşte Coreea de Nord ca o putere nucleară, dar că administraţia Trump nu are nicio intenţie să încerce să răstoarne regimul Kim.

La scurt timp după comentariile lui Tillerson, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, a precizat într-o declaraţie: “Oficialii nord-coreeni nu au dat niciun semn că sunt interesaţi sau că sunt pregătiţi pentru discuţii privind denuclearizarea”.

Tensiunile s-au amplificat recent cu privire la programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete, fiind însoţite de un război tot mai aprins al cuvintelor dure între Washington şi Phenian.

După cel mai recent şi cel mai puternic test nuclear al Coreei de Nord, desfăşurat în luna septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni împotriva ţării asiatice.

Este cea de-a doua vizită a secretarului de stat Tillerson în China. În plus, Trump, care va călători în Asia în luna noiembrie, a cerut în repetate rânduri Chinei să aplice mai multă presiune asupra Coreei de Nord, unul dintre aliaţii şi partenerii săi regionali, pentru a o forţa să renunţe la programele sale de arme nucleare şi de rachete.

China a susţinut adoptarea noilor sancţiuni ONU împotriva Coreei de Nord şi, săptămâna trecută, Beijingul a anunţat că firmele şi companiile nord-coreene trebuie să îşi închidă operaţiunile pe teritoriul chinez până în ianuarie 2018 – o măsură prevăzută de noul set de sancţiuni internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe