Trump retrage SUA dintr-un pact ONU privind migranţii

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

SUA a anunţat că se retrage din Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, un pact fără caracter obligatoriu al ONU ce urmăreşte să dezvolte cooperarea internaţională în privinţa problemelor legate de imigraţie.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a retras SUA din organizaţia Naţiunilor Unite ce urmăreşte să coordoneze şi să îmbunătăţească cooperarea internaţionale pentru probleme de migraţie şi refugiaţi, a declarat misiunea SUA organismului global.

“Astăzi, Misiunea SUA la Naţiunile Unite l-a informat pe secretarul general al ONU că SUA îşi încheie participarea la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie”, potrivit unui comunicat al reprezentanţei diplomatice a SUA la ONU.

În septembrie 2016, toţi cei 193 membri ai Adunării Generale a ONU au adoptat Declaraţia de la New York pentru Refugiaţi şi Imigranţi.

Declaraţia, care nu are caracter obligatoriu, include un set de măsuri pentru protejarea imigranţilor, încurajarea integrării imigranţilor, elaborarea de instrucţiuni privind tratamentul migranţilor vulnerabili şi întărirea administrării globale a imigraţiei, printre alte aspecte.

“Declaraţia de la New York cuprinde numeroase prevederi care sunt incompatibile cu politicile americane privind migraţia şi refugiaţii şi principiile administraţiei Trump în ceea ce priveşte migraţia. Ca urmare, preşedintele Trump a decis ca SUA să înceteze participarea la procesul de pregătire a pactului, care are ca scop să se ajungă la un consens internaţional la ONU în 2018”, scrie într-o declaraţie a misiunii americane la ONU.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat: “America este mândră de moştenirea noastră în materie de migraţie şi de leadershipul său îndelungat” în ceea ce priveşte sprijinirea migranţilor şi refugiaţilor.

“Nicio ţară nu a făcut mai mult ca Statele Unite, iar generozitatea noastră va continua. Dar deciziile privind politicile de migraţie trebuie să fie mereu luate de americani şi doar de americani. Noi vom decide cel mai bun mod de a ne controla frontierele şi cine va fi autorizat să intre în ţara noastră. Abordarea globală din Declaraţia de la New York pur şi simplu nu este compatibilă cu suveranitatea SUA”, a adăugat Haley.

Administraţia Trump s-a retras din câteva angajamente internaţionale încheiate în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, inclusiv acordul pentru climat din Paris şi acordul comercial TPP.

În luna octombrie, SUA a afirmat că se va retrage din UNESCO, motivând că organizaţia ar fi adoptat o poziţie anti-Israel.