Trump recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului

În ciuda opoziţiei comunităţii internaţionale, Donald Trump a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitala Israelului şi a decis să iniţieze procesul de relocare a ambasadei americane din Tel Aviv, la Ierusalim. Decizia reprezintă o schimbare majoră a politicii externe a Statelor Unite în Orientul Mijlociu.
Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a schimbat miercuri decenii de politică americană şi a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, în ciuda avertismentelor din întreaga lume că gestul ar conduce în continuare la deriva dintre Israel şi palestinieni, potrivit Reuters.

Într-un discurs ţinut la Casa Albă, Trump a afirmat că administraţia sa va începe de asemenea un proces de mutare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim - care ar putea dura câţiva ani.

Statutul Ierusalimului - adăpost al locurilor sfinte ale religiilor musulmane, evreieşti şi creştine - a fost una dintre cele mai spinoase probleme în eforturile de pace ale Orientului Mijlociu.

Israelul consideră oraşul drept capitala sa eternă şi indivizibilă şi doreşte ca toate ambasadele să-şi aibă sediul acolo. Palestinienii vor ca viitoarea capitală a Palestinei să se afle în sectorul estic al oraşului, pe care Israelul l-a capturat în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 şi l-a anexat - o mişcare care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională.

Decizia lui Trump este de natură să-i mulţumească pe susţinătorii săi principali - guvernul lui Benjamin Netanyahu, conservatorii republicani şi creştinii evanghelici - care reprezintă o parte importantă a bazei sale electorale.

Susţinătorii lui Trump afirmă că decizia reflectă realitatea Ierusalimului ca centru al credinţei evreieşti şi faptul că oraşul este sediul guvernului israelian.

Trump şi-a numit decizia drept un pas "mult aşteptat" pentru avansarea procesului de pace.

"Am hotărât că este timpul să recunoaştem oficial Ierusalimul drept capitala Israelului", a spus Trump. "În timp ce preşedinţii anteriori au făcut această promisiune importantă a campaniei, nu au reuşit să se ţină de cuvânt. Astăzi, eu mă ţin de cuvânt".

Trump a acţionat conform unei legi din 1995 care cere Statelor Unite să-şi mute ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi, Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama, au întârziat constant decizia pentru a evita inflamarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Un reprezentant palestinian a declarat că decizia lui Trump a constituit o declaraţie de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a făcut apel la respectarea status quo-ului Ierusalimului, spunând că o nouă tensiune ar inflama şi mai mult conflictele internaţionale.

China şi Rusia şi-au exprimat îngrijorarea că planurile ar putea agrava ostilităţile din Orientul Mijlociu.