Trump îndeamnă aliatii europeni să renunţe la Rusia şi să cumpere gaz american

În timpul vizitei în Polonia, în 6 iulie, preşedintele american Trump va încuraja liderii est-europeni, care sunt îngrijoraţi din cauza dependenţei lor de energia rusească, să profite de gazul natural american disponibil în prezent, au declarat oficiali ai Casei Albe.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

În ultimii câţiva ani, Moscova a întrerupt livrările de gaze în lunile de iarnă din cauza unor dispute privind preţurile cu ţările învecinate, forţând statele regiunii să depună eforturi pentru a căuta alte surse de energie mai sigure.

SUA a început recent să livreze pentru prima dată gaz lichefiat Poloniei, iar preşedintele american Donald Trump va anunţa aliaţilor prezenţi la summitul “Three Seas” (Summitul celor Trei Mări) din Polonia că va oferi condiţii cât mai bune companiilor americane pentru a livra mai mult gaz Europei Centrale şi de Est, au declarat oficiali ai Casei Albe.

Unul dintre obiectivele proiectului Three Seas este de a extinde infrastructura energetică regională, inclusiv prin terminale pentru importarea de gaz natural lichefiat (GNL) şi gazoducte. Membrii iniţiativei includ Polonia, Austria, Ungaria şi vecinii Rusiei, Letonia şi Estonia.

SUA se află în poziţia de a lansa o campanie agresivă de promovare a exporturilor de gaze în Europa din cauza “revoluţiei sale de fracking” (fracturare hidraulică), care a făcut ca rezervele sale de gaz să fie abundente şi ieftine.

După ce timp de decenii a consumat cea mai mare parte a energiei produse, SUA urmează acum să devină cel de-al treilea exportator de gaz din lume până în anul 2020.

Săptămâna trecută, Trump a declarat că o “perioadă de aur” a producţiei energetice americane va permite Statelor Unite să dezvolte o politică de “dominaţie energetică” prin exporturi în Europa şi Asia.

Dar ambiţiile lui Trump pe piaţa europeană se lovesc de ambiţiile Rusiei, care se bazează puternic pe exporturile sale de petrol şi gaze pentru a-şi alimenta economia deficitară şi a genera venituri guvernamentale.

Unii analişti susţin că Moscova va fi profund îngrijorată de orice acţiune a SUA de a pătrunde pe pieţele sale de export din estul Europei, unde a dominat timp de decenii.

În timp ce Trump a declarat că doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, unii congresmeni republicani ar dori să îl vadă adoptând o poziţie mai dură împotriva Moscovei în ceea ce priveşte energia, din cauza rolului acesteia în criza ucraineană şi pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale americane de anul trecut.

Dar, în acelaşi timp, unii analişti au manifestat îndoieli cu privire la ambiţiile SUA de a aproviziona piaţa europeană, deoarece creşterea cantităţii de gaz pe pieţele globale a dus la scăderea preţurilor şi reducerea veniturilor din exportul de gaz natural lichefiat.

Rusia are avantajul costurilor reduse în Europa datorita locaţiei sale geografice şi a reţelei de gazoducte, dar analiştii susţin că temerile privind securitatea vor învinge în cele din urmă acest avantaj.

Orice mişcare din partea SUA de a-şi extinde prezenţa pe piaţa europeană de gaz s-ar putea lovi de asemenea de opoziţia Germaniei şi a altor ţările europene implicate în construirea unui nou gazoduct pentru pomparea gazului rusesc în Germania prin Marea Baltică.

Ministrul german de Externe s-a întrebat luna trecută dacă ambiţiile SUA de a exporta gaz nu cumva se află în spatele unei mişcări a Senatului american de a include o clauză în proiectul său de lege privind sancţiunile anti-Rusia, un proiect care ar penaliza companiile europene implicate în acel gazoduct, numit Nord Stream 2.

Departamentul de Stat american a afirmat că Nord Stream 2 nu este dorit, întrucât acesta va face Europa mai vulnerabilă şi mai dependentă de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe