Trump face referire la un incident în Suedia care nu a avut loc niciodată

În cadrul unui eveniment politic în Florida, preşedintele american Trump a părut să creeze o legătură între imigraţie, atacuri teroriste şi un incident din Suedia care, de fapt, nu ar fi avut loc niciodată.
Preşedintele american Donald Trump, 16 februarie 2017
Preşedintele american Donald Trump, 16 februarie 2017 (Mario Tama/Getty Images)

După ce a tras un semnal de alarmă fals în privinţa unor atacuri teroriste în orasul Bowling Green din Kentucky şi în Atlanta - ambele neavând loc – administraţia preşedintelui Donald Trump şi-a extins sâmbătă repertoriul de incidente teroriste imaginare prin includerea unor locaţii internaţionale. Şi, comparativ cu afirmaţiile anterioare ostentativ de false, care au venit din partea consilierei prezidenţiale Kellyanne Conway şi, respectiv, a secretarului pentru presă, Sean Spicer, o referire slab informată şi foarte înşelătoare la un presupus incident din Suedia a venit din partea lui Trump.

În timpul unui eveniment politic organizat sâmbătă la Aeroportul Internaţional Orlando-Melbourne din Florida, preşedintele a anunţat că administraţia sa îşi va reînnoi eforturile pentru a restricţiona imigraţia în SUA. Pentru a-şi consolida afirmaţia că imigranţii şi refugiaţii reprezintă o problemă pentru o naţiune gazdă, el a făcut referire la câteva oraşe europene lovite de acte de natură teroristă.

“Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă în Germania, uitaţi-vă la ce s-a întâmplat noaptea trecută în Suedia. Suedia. Cine ar crede aşa ceva? Suedia... Au primit un număr mare [de refugiaţi]. Au probleme la care nu s-au gândit că ar fi posibile”, a declarat preşedintele american mulţimii de susţinători.

La scurt timp după ce a făcut referirea cu Suedia, unde nu a avut loc niciun incident criminal în noaptea de 17 februarie, Trump a înşirat alte oraşe europene care au fost afectate de incidente teroriste în ultimii doi ani, inclusiv Bruxelles, Nisa şi Paris. Deşi nu a fost explicită, această înşiruire de oraşe sugerează că Trump a urmărit să creeze o legătură între activităţile teroriste, imigraţie şi incidentul imaginar din Suedia la care a făcut referire.

Mulţi suedezi au luat imediat atitudine pentru a evidenţia eroarea din declaraţia lui Trump.