Trump exonerează cinci mega-bănci acuzate de corupţie excesivă

În spatele fiecărui personaj la putere sunt bănci.
Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

În timp ce americanii petreceau de sărbători, preşedintele Donald Trump a păşit pe urmele predecesorilor săi, acţionând în interesul băieţilor deştepţi de pe Wall Street, exonerând cinci mega-bănci de fraudă şi acte de corupţie, lucru în special notabil din cauza sumelor de bani pe care preşedintele le datorează acestora, potrivit Free Thought Project.

Trump a folosit serviciile Deutsche Bank din anii 1999. Financial Times a susţinut într-un raport că preşedintele american datorează acestei bănci cel puţin 130 milioane de dolari în credite garantate cu proprietăţi în Miami, Chicago şi Washington. Totuşi, Free Thought Project a susţinut că nivelul real al datoriei este probabil cu mult mai mare, fiind de circa 300 milioane de dolari.

Unele rapoarte au susţinut că Deutsche Bank a fost singura bancă ce a acceptat să-i împrumute bani lui Trump după ce companiile sale s-au confruntat de mai multe ori cu falimentul. Relaţia dintre cele două părţi a continuat de-a lungul anilor iar o analiză a Wall Street Journal arăta că Trump a primit credite de cel puţin 2,5 miliarde de dolari de la Deutsche Bank, în ultimii 20 de ani.

Au existat temeri încă din timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 că legăturile lui Trump cu banca germană ar putea deveni un conflict de interese, iar acum dovezile care susţin acele temeri devin mai clare.

În timpul sărbătorilor de Iarnă, Federal Register a anunţat că administraţia Trump a exonerat de răspundere Citigroup, JPMorgan, Barclays, UBS şi Deutsche Bank, TOATE fiind acuzate de fraudă şi corupţie.

Băncile respective au fost implicate într-un scandal privind manipularea dobânzilor interbancare - LIBOR. Prin manipularea acestor dobânzi la începutul crizei economice în 2007, băncile au putut să îşi crească veniturile şi să ofere clienţilor lor un fals sentiment de siguranţă.

Deutsche Bank a pledat vinovată pentru fraudă financiară într-o instanţă din SUA, în 2015, şi a plătit 3,5 miliarde de dolari pentru rolul său în scandalul LIBOR – mai mult decât celelalte bănci implicate – înainte să ajungă la o înţelegere în valoare de 7,2 miliarde de dolari cu Departamentul de Justiţie american la începutul anului trecut.

Conform Zerohedge, în iunie 2017, traderul David Liew de la Deutsche Bank, care locuieşte în Singapore, a pledat vinovat într-un tribunal federal din Chicago fiind acuzat de conspiraţie de falsificare a contractelor futures pentru aur, argint, platină şi paladiu, confirmând astfel că cele mai mari bănci din lume au conspirat să manipuleze pieţele de metale preţioase.

Moştenire grea

În timp ce Trump a acordat exonerări pe 5 ani pentru Citigroup, JPMorgan şi Barclays, şi exonerări pe 3 ani pentru UBS şi Deutsche Bank, ar trebui notat faptul că administraţia sa nu este singura care a făcut acest lucru. După cum a precizat Internaţional Business Times, “la sfârşitul anului 2016, administraţia Obama a prelungit scutirile de un an pentru cinci bănci”, şi nu orice bănci ci exact aceleaşi pe care le-a favorizat acum Trump – lucru care dezvăluie cine sunt adevăraţii conducători în Washington, D.C.

Decizia lui Trump legată de cele cinci bănci se află în contradicţie cu una dintre cele mai apreciate promisiuni ale campaniei sale prezidenţiale, şi anume că se va opune Wall Street-ului şi va cere ca cele mai puternice bănci să răspundă în faţa publicului.